Home
 
Flash-plugin voor Mozilla of Netscape
Wat is browsen zonder Flash ? Menig linux-gebruiker op ppc-computers heeft er reeds over geklaagd op het internet. Er is namelijk geen officiële Macromedia flash-plugin voor ons. Ze richten zich voornamelijk op Windows, MacOS en x86-linux. Zonder deze plugin worden veel sites niet volledig weergegeven. Zo heb ik gezien, dat een site zoals die van de 'Nederlandse Spoorwegen', toch eentje die ik vaak raadpleeg, ook gebruik maakt van flash en zonder de plugin kun je de reistijden niet bekijken.

Het wordt dus tijd voor deze flash-plugin. Gelukkig is er eentje op de markt, die Flash4 enigszins ondersteund. Het kan zijn dat na installatie van deze plugin, sites nog steeds niet goed weergegeven worden, of dat de browser crasht. Maar goed, beter iets dan niets. Zo kan ik nu in ieder geval netjes de reistijden opzoeken !

Er is voor het gemak nu ook een rpm te downloaden vanaf de rpmfind ftp-site. Deze installeert uiteraard makkelijker dan hem zelf te bouwen, zoals hieronder beschreven is.

Allereerst dient u de plugin hier te downloaden. Vervolgens gaan we hem uitpakken:

tar -xzf flash-0.4.10.tgz

Dit laatste commando creëert een flash-0.4.10 map. Dit kunt u controleren met 'ls'. We gaan nu als root verder en verplaatsen de map naar /opt en gaan erin:

su
'uw wachtwoord als root' (zonder quotes)
mv flash-0.4.10 /opt

cd /opt/flash-0.4.10

We gaan nu de tarball opbouwen (ofwel 'make-en') en vervolgens kopiëren we npflash.so naar de plugins-map van mozilla (of netscape):

make
cd plugins

cp npflash.so /usr/lib/mozilla/plugins
(met locate /mozilla/plugins kunt u nagaan waar deze map zich bevind)

Als we Mozilla nog open hebben staan, sluiten we hem nu. Start Mozilla op. De plug-in moet nu deel uitmaken van de browser. Dit kunnen we controleren door in het URL-window 'about:plugins' te typen. Onderaan moet u de flash-plugin zien staan. Veel plezier met browsen !

Voor op- en aanmerkingen: graag een Email naar deze site a.u.b.