Home
 
Java VM ondersteuning
Het gebruik van Java is een vereiste bij moderne websites. Zonder de installatie van Java VM is het onmogelijk om de Java applets te laden en werkt een programma als bv Open Office niet goed. Het is echter niet echt moeilijk om bij Konqueror en Mozilla, Java in te bouwen. Deze handleiding gaat in op de verschillende stappen die nodog zijn hiervoor.
De installatie bestaat uit: het installleren van Java VM, Konqueror configureren en Mozilla configureren.
 
1. Installatie van Java VM

Het is jammer dat in de huidige distributies de Java vaak niet wordt ondersteund, dit komt omdat het, òf niet standaard meegeleverd wordt (Mandrake), òf te oude technologie gebruikt wordt (YDL 2.1 en SuSE 7.3). We zullen dus de Java VM zelf moeten aanbrengen in ons systeem. Om Java te laten werken in Konqueror en Mozilla kunnen we gebruik maken van IBM's JRE (Java Runtime Environment) of die van Sun's Blackdown. We zullen in deze handleiding slechts het kleinere JRE installeren (Java2) en niet het hele SDK. We kiezen niet voor IBM omdat dit slecht schijnt te werken met '"Out of memory" foutmeldingen voor ppc computers. Dus het wordt Sun Blackdown VM.

De laatste PPC-versie kan op een van de vele mirrors hier worden gedownload.

Neem een van de mirrors en download JDK-1.3.1/ppc/FCS-02a/j2re-1.3.1-02a-FCS-linux-ppc.bin. Verplaats de binary file vervolgens naar /usr/lib en maak het voor iedereen (all = "a") 'executable' (= "e") en laat het programma draaien door het volgende te typen:

chmod a+x j2re-1.3.1-02a-FCS-linux-ppc.bin
./j2re-1.3.1-02a-FCS-linux-ppc.bin

Op deze manier wordt het binaire installatieprogramma gestart en zorgt ervoor dat Java VM in een aparte map wordt geïnstalleerd.

We moeten vervolgens de .profile bestanden van elke gebruiker die Java-technologie wil gebruiken aanpassen door aan de $PATH-variabele /usr/lib/j2re1.3.1/bin toe te voegen. Mijn $PATH voor mezelf en andere gebruikers ziet er zo uit:

PATH=$PATH:$HOME/bin:/usr/libj2re1.3.1/bin:

 
2. Java gebruiken in Konqueror
Als Konqueror geopend is (versie 2.1 of later) kunnen we "Configure Browser" in "Settings" kiezen en vervolgens "Konqueror Browser", links in de balk klikken. Klik het java-tabblad en zorg ervoor dat "Enable Java globally" en "Use Security Manager" zijn aangevinkt. Men kan ook nog de Java console aanvinken om te zien wat er met bepaalde applets fout gaat. Als laatste moeten we het "Path to the java executable" naar /usr/lib/j2re1.3.1/bin/java zetten. Sluit Konqueror af en herstart hem, u kunt uw browser hier testen of java werkt. Het kan soms enige tijd duren voordat een applet geladen is, dit geldt nl ook voor browsers onder MacOS. Ik heb de vorige link nl getest onder Linux en onder OSX, het opstarten van het applet gaat even snel (of traag).
 
3. Het gebruik van Java in Mozilla
Het schijnt dat Java-ondersteuning in nieuwere versies van MozillaPPC niet werkt. Het werkt echter wel voor de 0.9.4 versie. Dus als we deze gebruiken zitten we goed.

Om Java te laten draaien in Mozilla hoeven we alleen een zogenaamde link te maken. Allereerst cd'en we naar de mozilla plugin dir, voor mij is dat (Mandrake 8.2):

cd /usr/lib/mozilla/plugins

Met locate mozilla/plugins kunt u uitzoeken waar de map zich bevindt.

De link brengen we als volgt aan:

ln -s /usr/lib/j2re1.3.1/plugin/ppc/mozilla/javaplugin_oji.so ./

We moeten een link aanbrengen, slechts kopiëren werkt niet. Sluit nu Mozilla en start hem opnieuw op. Java werkt nu als het goed is, test hem hier.