Home
 
Naar audio-CD's luisteren
Op moderne Macs wordt de audio van een CD digitaal naar de sound-output gestuurd. Op oude systemen ging dit met een analoog kabeltje dat verbonden was met de CD-speler en de geluidskaart (of de geluidspoort op het moederbord). Dit levert problemen op voor de ppc-gebruikers die gangbare linuxsoftware gebruiken om naar CD te luisteren. Het beste programma voor dit doeleinde is XMMS.

Op een site van Yellowdog wordt uitgelegd hoe men in YDL 2.3 toch naar CD's kan luisteren door middel van de AudioCD Reader plugin.

Voor gebruikers van Mandrake werkt deze truc helaas niet. Gelukkig hebben we wat rondgekeken en zijn we op een andere plugin gestoten: CDDA Paranoia. Er zijn twee mogelijkheden om dit te installeren. Allereerst kan dit bestand in /usr/lib/xmms/Input geplaatst worden. Ten tweede kan deze rpm gedownload worden die alles op zijn plek hoort te zetten. In XMMS moet dan onder 'Options', bij Input plugins, AudioCD Reader en Audio CD Reader uitgezet worden en CDDA Paranoia aangezet worden. Verder is het belangrijk dat in de CDDA Paranoia plugin zo moet worden geconfigureerd dat als 'Device' /dev/cdrom en als 'Directory' /mnt/cdrom moet zijn geselekteerd. Verder is het belangrijk dat de cdrom niet moet zijn gemount:

umount /mnt/cdrom

Om nu naar de CD te kunnen luisteren, moeten we aangeven in XMMS waar de CD zich bevindt. Open 'Directory' en neem /mnt/cdrom. Als u nu in de Playlist kijkt, zult u de tracks van de CD zien staan. Dubbelklik op een van de tracks en u zult versteld staan.

Als alles goed is moet u nu naar Audio CD's kunnen luisteren !

Als er op- en/of aanmerkingen over deze handleiding wordt u verzocht mij een email te sturen.