Home
 
Blokkeer pop-up windows, banners en cookies tijdens het surfen met Privoxy
Vaak komen we tijdens het surfen over het internet veel ongewenste rotzooi tegen. Helaas zijn veel internetsites vol van banners, cookies en pop-up windows. Het laden van al deze (ongewenste) informatie kost een hoop bandbreedte. Gelukkig kunnen we hier nu iets aan gaan doen. Tegenwoordig kunnen we, middels Mozilla 1.0 al ongewenste pop-up windows weren. Dit kan door in 'Preferences, Advanced, Scripts & Windows', het veld 'Open unrequested windows' weg te klikken. Met Internet Explorer en Netscape gaat dit helaas niet (het zal er overigens ook niet van komen). Willen we nog meer weren lees dan verder.

Privoxy is een programma dat op de achtergrond draait en als proxy server optreedt en ongewenste informatie filtert. Ik heb het zonder enige moeite geïnstalleerd en het werkt prima. Waar ongewenste informatie wordt gevonden door privoxy, verschijnt een plaatje van privoxy (een soort grijs-wit geblokt kader) of helemaal niks. Ongewenste pop-up windows worden ook niet meer doorgelaten (dus ook in Internet Explorer of Netscape hoeft u niet meer naar deze agressieve vorm van reclame te kijken).

Privoxy kan gemakkelijk gevonden worden met rpmfind.net. Het kan voor bv Mandrake als RPM gedownload worden. Na installatie dient men in de config file in /etc even aan te geven of men Privoxy wil gaan gebruiken als 'localhost' of als netwerk-proxy. In het eerste geval gaan we uit van een linux-computer zonder lokaal netwerk. De computer wordt dus gebruikt om te surfen. In het tweede geval staat de Linux-computer in een lokaal netwerk, dienstdoende als proxy-server. In mijn geval draait op mijn netwerkserver privoxy en luistert het programma op 192.168.0.1 op poort 8118. Mijn aangesloten Mac (waar ik op surf) heeft nu in de instellingen van het internet als web-proxy het adres 192.168.0.1 met poortnummer 8118. Vergeet niet deze poort open te zetten in de firewall van de (netwerk)computer anders werkt het niet. Ik kan (nog) niet het privoxy-programma als daemon in de /usr/sbin opstarten. Misschien dat iemand hier een oplossing voor heeft ? Ik heb als tijdelijke oplossing het privoxy-programma uit /usr/sbin naar /etc/privoxy gekopieerd. In /etc/privoxy kan men het script opstarten (./privoxy).

Ik ben erg tevreden met het resultaat. Ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan ongewenste rommel. Het resultaat kan overigens hier bekeken worden (het is de homepage van aol.com op mijn iMac).

Als er op- of aanmerkingen zijn over de inhoud, graag reageren.