Home
 
De onder CUPS geconfigureerde Laserprinter als netwerkprinter inzetten
Na het lezen van tip 10, zijn we in staat om de geconfigureerde printer toegankelijk te maken in het Appletalk-netwerk. We kunnen dan met behulp van de Linuxserver, de printopdrachten laten uitvoeren. We gebruiken de Linuxcomputer dus als 'printserver'. We gaan ervan uit dat u op zijn minst twee computers heeft. Een daarvan is de Linux-computer die in contact staat met de andere (Mac)-computer. In deze handleiding gaan we de geconfigureerde Laserprinter via Linux aansturen vanuit de andere computer. In mijn geval draait op een PowerMac 7600 Mandrake 8.2 en op de iMac OS9 en OSX. We gaan zo direct vanuit de iMac onder MacOS, printen via de linux-printserver.

De naam van de printer is 'Lasertje', dit is vastgelegd in de hardware van de printer. We kunnen de printer reeds aansturen onder Linux vanuit verschillende applicaties met CUPS en willen dus nu dat hij wordt aangesproken door via een Appletalk-aangesloten Mac. Daartoe hoeven we slechts een klein regeltje toe te voegen in het /etc/atalk/papd.conf bestand.

Linuxprinter:\ (de naam zoals hij wordt weergegeven in de Kiezer)
:pr=|/usr/bin/lpr -P Lasertje:\
:pd=/usr/share/cups/model/apple/aplw3201.ppd
(de route naar het PPD-bestand)

Nadat we de Appletalk service op de Linuxbox opnieuw hebben opgestart, zal in de Kiezer, onder' Laserwriter 8', de nieuwe printer te zien zijn (als 'Linuxprinter'). Deze wordt dus aangestuurd via de printserver die onder de motorkap van de Linuxbox draait. Onder OSX kunnen we met behulp van het Printer-programma'tje, ook de 'Appletalk'-printer toevoegen. Als we deze printer gekozen hebben en we sturen een printjob hier naar toe, zal de Linuxbox de job verder afhandelen en doorsturen naar de printer. De printserver doet zijn werk...

service atalk restart (hiermee wordt appletalk opnieuw opgestart)