Home
 
Een fileserver in het Appletalk-netwerk configureren
Wanneer men netatalk heeft geïnstalleerd is het mogelijk om een fileserver in een Appletalk-netwerk aan te maken. Standaard kunnen de gebruikers die aangemaakt zijn op de Linuxbox inloggen onder hun eigen naam en toegangscode. Wil men echter ook gebruikers in een gemeenschappelijke map bestanden laten slepen en kopiëren, dan moet men een 'guest login' toestaan.

Dit kunnen we doen door in het
afpd.conf bestand in /etc/atalk een fileserver aan te maken die voor iedereen toegankelijk is. Deze handleiding is geschreven voor Mandrake, maar andere distro's zullen een vergelijkbaar bestand hebben.

Voeg het volgende toe in
/etc/atalk/afpd.conf:

"Gast-folder" -uamlist uams_guest.so -loginmesg "Welkom gastgebruiker!"
- -transall -uamslist uams_clrtxt.so,uams_dhx.so -nosavepassword


Dit zorgt er voor dat als we in de Kiezer van een client-computer op Appleshare drukken, we naast de gebruikelijke fileserver (in mijn geval diederen = de naam van de Linuxbox), ook 'Gast-folder' zien. We kunnen nu in Gast-folder als gast inloggen. We komen dan terecht in de home directory van alle users. Het is dus zaak, wil men voorkomen dat gebruikers in andermans mappen kunnen kijken, dat de mappen van de gebruikers ontoegankelijk zijn gemaakt op de Linuxbox. Dit kan met behulp van het commando chmod. Lees op het internet eventueel meer over dit commando. Een goede referentie vind ik deze. We kunnen in de home directory een map aanmaken die gemeenschappelijk is. Ik heb een mapje 'gemeenschappelijk' aangemaakt:

su
'password'
cd /home
mkdir gemeenschappelijk
chmod 777 gemeenschappelijk
(iedereen heeft toegang tot gemeenschappelijk en mag schrijven)

Als we nu inloggen als gast in de 'Gast-folder'-server, dan zien we naast alle mappen van de gebruikers vanaf nu ook 'gemeenschappelijk', toegankelijk voor iedereen.