Home
 
Een Appletalk printer configureren onder CUPS
Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik mijn Apple Laserwriter 320 aan de praat heb gekregen. Deze machine is een oud type laserprinter, dat via het zgn. Appletalk is aangesloten op Apple computers. De oudere modellen hebben een seriële poort waarop de printer kan worden aangesloten. Ik heb zelf een iMac en daarop zit helaas niet meer zo'n oude aansluiting. Zo'n oude printer lijkt dan waardeloos geworden. Niets is minder waar ! Een aantal maanden geleden heb ik via http://tweedehandsmac.nl een ethernet bridge gekocht (Dayna Ethernet Print). Dit apparaatje zorgt ervoor dat je een Appletalk printer kan koppelen aan een gewone ethernetkaart (of hub in mijn geval). Nadat ik hem had aangesloten zag ik tot mijn grote opluchting 'Lasertje' op mijn bureaublad onder MacOS9. 'Lasertje' is de naam die de vorige eigenaar de printer had gegeven. Ik gebruik overigens nog steeds deze naam, aangezien hij me wel bevalt. Ook in OSX had ik hem al snel en gemakkelijk toegevoegd aan mijn printerlijst.

Er ging een lange tijd over heen voordat ik mijn eerste printje uit het apparaat zag komen onder Linux. Ik had al wel ontdekt dat je zo'n printer direct kan aanspreken. Als het 'netatalk' pakket is geïnstalleerd onder Linux dan kan je in principe praten met Appletalk printers. Netatalk is overigens vooral bedoeld om Macintosh clients te laten printen op de printers die beschikbaar zijn onder Linux. Ik had een klein postscript bestandje ergens aangemaakt en heb dit met succes naar de printer gestuurd.

Je kunt zo'n Appletalk printer vinden met het nbplkup commando. Dit geeft een lijst van beschikbare Appletalk printers in het netwerk. Voor meer informatie, zie dé website op dit gebied, of deze.

Ik wilde echter de printer via CUPS laten printen, dan is 'ie voor elke applicatie toegankelijk. Dit is wat ik heb gedaan.

Ik heb allereerst onder OSX, de juiste PPD (Macintosh Postscript Printer Description) file van de printer gekopieëerd naar /usr/share/cups/model/. Deze is te vinden onder OSX in /System/Library/Printers/PPDs/Contents/Resources/en.lproj/LaserWriter 320. Je kunt ook alle PPD-files hier vinden.

Vervolgens heb ik hier een nieuw script gedownload en deze in /usr/lib/cups/backend/ geplaatst onder de naam 'pap'. Voor het geval dat laatstgenoemde website ooit van het internet afgehaald wordt host ik het pap-script op mijn eigen website hier.

Vervolgens heb ik het pap bestand executable gemaakt, dus:

chmod +x pap

Na herstarten van CUPS heb ik een nieuwe printer toegevoegd met behulp van een web interface (localhost:631). De printer werd automatisch herkend. Na het kiezen van de juiste driver was de printer-configuratie compleet.

Op- en aanmerkingen kunt u naar deze site sturen