Home
 
Zondag 29 december
Het staat weliswaar nog niet officieel op de Mac-on-Linux site maar versie 0.9.66 is uit. Het is te hopen dat een aantal vervelende bugs de wereld uit zijn nu. Mijn ervaringen met 0.9.65 en OSX zijn niet bijster positief. Ik werk momenteel alleen in Classis MacOS via mol.
 
Zaterdag 28 december
Gisteren werd een nieuwe versie van PHP vrijgegeven. Versie 4.3 verbetert enkele foutjes die gevonden zijn in 4.2.3.

Er zijn geruchten dat er rond april 2003 een nieuwe versie van Mandrake zal zijn. Het is al weer een hele tijd geleden dat versie 8.2 voor ppc machines werd uitgebracht (23 april 2002). Voor de Intel machines is er reeds versie 9.0 te downloaden. Hierin zijn alle nieuwste grafische omgevingen inbegrepen (KDE3 en Gnome2). Rond april 2003 wordt zowel voor Intel als voor PPC versie 9.1 verwacht.
 
Woensdag 18 december
nVidia komt met drivers voor Linux en FreeBSD, weliswaar 3 maanden na Windows maar ze konden er waarschijnlijk niet onderuit aangezien veel filmmakers Film Gimp gebruiken. Meer info is hier te vinden.
 
Dinsdag 17 december
Het ziet er nu toch echt naar uit dat de nieuwe PowerPC 970 chip van IBM, geschikt gemaakt is voor Apple hardware. IBM heeft het namelijk over "Altivec-compatibele" vector-eenheid.
 
Dindag 10 december
Yaboot 1.3.8 is uitgebracht. Deze versie biedt ondersteuning voor Apple's 'Windtunnel' en 'Xserve' machines.
 
Dinsdag 3 december

Geweldig die mensen van ATI. De gebruikers van "powered by ATI"-videokaarten kunnen nu opgelucht ademhalen aangezien ATI een nieuwe set drivers beschikbaar heeft gesteld (versie 2.5.1). Doordat een grote groep mensen hun klachten naar ATI hebben gestuurd, hebben ze de drivers ook aangepast voor dit type kaarten. Een citaat van een ATI-woordvoerder:
"Through our various feedback mechanisms we have determined that there is a large
community of 'Powered by ATI' Linux users that did not benefit from our Linux drivers. At
this point we are happy to announce an update to our Linux driver (ver. 2.5.1) which will
work on both 'Powered by' and 'Built by.' ATI's driver and software strategy is firmly
based on responsiveness and we greatly appreciate the feedback our Linux users have
provided. Please use http://apps.ati.com/linuxDfeedback/ for a direct feedback line to ATI.
Thanks again for the feedback."

Terra Soft Solutions komt met eigen PPC-hardware, die gemaakt is voor Linux. Normaal is het zo, dat Linux zich aanpast aan de hardware, dit keer hebben de makers van Yellowdoglinux (Linux voor PPC-computers) een moederbord gemaakt die lijkt te zijn gemaakt voor Linux. Het betreft een Teron CX moederbord met een IBM 750 CXe G3 CPU, Articia S chipset (North bridge), vier PCI sloten, één AGP slot, tot 2GB RAM, en ATX standaard zaken: USB, serial, PS/2, and parallel ports. Het moederbord wordt als zodanig apart verkocht maar ook in twee type "Boxers": een desktop en een server variant. OSnews heeft ook een artikel gewijd aan dit onderwerp.

 
Maandag 2 december
Vandaag vond ik dit artikel op de site van O'Reilly waaruit de frustratie van een van hun medewerkers blijkt. De auteur vind het schandalig dat hardwarefabrikanten weinig drivers schrijven voor Linux op PPC-computers en dat wij ons eigenlijk als een soort derderangs-burger moeten voelen.
 
Zondag 1 december
Voor veel mensen is het moeilijk om X draaiende te krijgen onder Linux op ppc-machines omdat de XF86Config-4 file niet geheel is aangepast aan de hardware. Ik ben begonnen met een pagina gewijd aan dit bestand. Ik heb er ook een verwijzing naar gemaakt in de Tips-sektie. De pagina is hier te vinden. Ik roep u op, indien u een ppc-machine (Apple, Amiga, IBM) heeft waarop X draait en waarvan er nog geen XF86Config-4 bestand op de site staat, de bijbehorende XF86Config-4 naar deze site op te sturen, zodat iedereen met dezelfde machine heel gemakkelijk de configuratie kan overnemen.
 
Zaterdag 30 november

FWB Software komt met een handig nieuw progamma waar de Mac-gebruiker al lang op zat te wachten. Het is namelijk met Partition Toolkit v1.0 mogelijk om achteraf, dus na partitionering m.b.v. Schijfinstallatie, de harde schijf opnieuw in te delen met behoud van data. Het is dus vergelijkbaar met Partitionmagic voor Windows.

Het wordt echt eens tijd dat Apple met een nieuwe chipset komt. Er is een test gedaan, waarbij videoediting software werd gedraaid op zowel de nieuwste 3+ Gb Intel processor en de nieuwste G4. De resultaten zijn verbluffend slecht voor Apple...Lees meer

 
Vrijdag 29 november
Linux-kernel 2.4.20 is uitgebracht.

Donderdag 21 november werden nieuwe Linuxdrivers voor ATI's Radeon-kaarten vrijgegeven. Het blijkt dat deze drivers echter alleen werken voor 'echte' ATI-kaarten ("built by ATI"). De zgn "powered by ATI"-kaarten die door derden worden gemaakt zijn echter niet ondersteund. Er is een fix, maar dan alleen voor Windows-gebruikers. Dit is jammer natuurlijk. Lees hier meer.
 
Woensdag 27 november
Mozilla 1.2 is uitgebracht. Nieuwe kenmerken zijn o.a. "Type Ahead Find", waarmee het mogelijk wordt de al bij Mozilla bekende URL's zelf te complementeren zodat niet alles zelf hoeft te worden ingetypt, iets wat uiteraard in de grotere browsers al bestond. Lees meer op de officiële site van Mozilla.

Een 40 Gb Maxtor 3.5 inch, ATA/EIDE harddisk voorzien van GNU-Darwin OS plus GNU-Darwin Office. Deze bundel bevat o.a. Darwin-6.0.2, GNOME desktop, AbiWord, PyMOL, The GIMP, gdFortran, parallel computing, en nog veel meer. Dit alles is nu beschikbaar voor PPC en x86. De PPC-versie bevat OpenOffice-1.0.1 and Mozilla-1.0. Kijk hier voor meer informatie.

Een veelbelovend project is Ximian Evolution 1.2. Deze Microsoft Outlook Express lookalike wordt met de tijd beter en beter. Je kunt er je afspraken in de agenda stoppen en uiteraard ook mails opvragen en versturen. Lees de review hier.
 
Donderdag 21 november

Vandaag heeft ATI alle nieuwe 2D/3D drivers voor Linux/XFree86 vrijgegeven. De drivers werken voor elke "Built by ATI" Radeon 8500 of hogere kaart (tot de 9700). Niet zoals de vorige drivers van ATI, ondersteunen de nieuwe zowel de XVideo-extensie als S3TC.

Een bizar bericht: Unix is niet alleen stabieler dan Windows 2000, het is ook goedkoper te onderhouden. Dit is geen bericht van de open source wereld maar van Microsoft zelf ! Lees hier meer.

 
Dinsdag 29 oktober
In Byte staat een aardig vergelijkend warenonderzoek wat bereft de prestaties van verschillende internet-applikaties. In het onderzoek kwam naar voren dat GNU/Linux sneller is dan OSX. Dit is niet de eerste keer dat bewezen wordt, dat de prestaties van Macs voorzien van Linux beter zijn dan de overeenkomstige OSX-machines.
 
Zaterdag 26 oktober
Stew Benedict van MandrakeSoft heeft me laten weten dat er nu een cooker-ISO uit is. Hiermee wordt het gemakkelijker om mee te doen in het Cooker-PPC proces. Wil je actief meetesten, dan kun je i.p.v. een statische distributie, Mandrake cooker installeren die tot op de dag van vandaag is bijgewerkt, dus mét KDE3, Gnome 2 enzovoorts. Hier kan men de installatie-ISO downloaden. Men moet wel al Linux hebben draaien wil het zin hebben aangezien je vanaf een eigen lokale netwerk, een FTP-server moet opzetten waarvan de hele cooker geïnstalleerd dient te worden.

Surfend kwam ik dit artikel tegen over het verbeteren van de fonts in KDE. Het is vrij eenvoudig om betere anti-aliasing te krijgen, zo blijkt. Ik ben het eens met de schrijver dat standaard de lettertypes in Linux er nogal blokkerig en slecht uitzien.
 
Zaterdag 19 oktober
Een groot gedeelte van KDE 3.0.4 (behalve kdepim, kdegames, kdesdk en kdeadmin) zijn gecompileerd als .deb voor Debian en zijn klaar om te worden gedownload. Men kan deze regel aan de /etc/apt/sources.list toevoegen:

deb http://bulmalug.net/~primetime/kde3 powerpc/

Degene die dit werk heeft geleverd (Jaume Sabater), zal nog meer pakketten beschikbaar stellen in de loop van de tijd. Deze kunnen hier worden bekeken.
 
Maandag 14 oktober 2002
Een eerder gepubliceerd artikel van Forbes.com (het zou officieel morgen pas uitkomen) maakt bekend dat IBM aan het eind van volgend jaar de nieuwe PowerPC processor op de markt zal brengen. Aan deze chip hebben Apple en IBM samen gewerkt. Het zou wel heel vreemd moeten lopen wanneer Apple nu nog naar Intel zou overstappen. Dit bericht zal de geruchten rond Apple en Intel-chips nu eindelijk eens de kop indrukken. De nieuwe 64-bits processor met een kloksnelheid van 1.8 GHz zal de concurrentie aangaan met een nieuw uit te brengen chip van AMD (Advanced Micro Devices), die ook 64-bit technologie in huis heeft. Echter volgens bronnen zal deze chip van AMD alleen in servers gebruikt worden en niet in personal computers.
 
Zondag 29 september
Yaboot 1.3.7 is uit, lees hier die aankondiging. Men kan nu over yaboot discussiëren op de IRC van yaboot. Er zijn drie kanalen:
yaboot-announce Aankondigingen mbt yaboot (read only)
yaboot-users Vragen en discussie mbt yaboot
yaboot-devel Technische en ontwikkelings-gerelateerde discussies

Er is nu ook support voor de iPod onder Linux. GnuPod 0.2 is net uitgebracht. Het is het eerste open-source programma waarmee het mogelijk wordt de iPod onder Linux te gebruiken. Er is ondersteuning voor playlists en bewaart informatie in een XML file, dus het is erg gemakkelijk om data te veranderen of een frontend te schrijven. Het is eigenlijk nog een beta-versie echter, het is klaar voor gebruik en het werkt prima samen met iTunes. Er is ook een mac-ipod2win-ipod howto beschikbaar.
 
Vrijdag 27 september
Het is weer een tijdje geleden dat er iets in het nieuws verscheen. Netatalk heeft een nieuwe versie, 1.5.5. Netatalk is een vrij verkrijgbare kernel level implementatie van de AppleTalk Protocol Suite, oorspronkelijk gemaakt voor op BSD-gebaseerde systemen. Een *NIX/*BSD systeem met netatalk is in staat om veel macintosh clients te bedienen en werkt tegelijkertijd als AppleTalk router, AppleShare file server, *NIX/*BSD print server, en zorgt voor het toegankelijk maken van AppleTalk printers door middel van het Printer Access Protocol (PAP). In de nieuwe versie zijn een aantal kleine print-zaken en debugging eigenschappen toegevoegd.

Voor degene die een webserver heeft draaien onder Linux met SSL, is het volgende belangrijk. Er is een worm (met de naam Slapper) ontdekt op het internet die via SSL op Linux-webservers binnen kan dringen en op deze manier andere servers kan infecteren. Het is zaak om uw voorbereidingen te treffen. Lees hier meer.
 
Woensdag 18 september
Gentoo heeft nu officieel de Release Candidate 1 van Gentoo 1.4 uitgebracht. Gentoo Linux is een uitgeklede distributie die men zelf vanaf het begin moet opbouwen. Er is ook een PPC-versie beschikbaar. Het belangrijkste is dat er volledige ondersteuning is voor gcc 3.2. De nieuwe compiler is sneller in het maken van binaries dan de oudere gcc-versies. Verder zijn KDE 3.0.3, GNOME 2.0.1, KDE 3.1-beta1, KOffice 1.2 en Mozilla 1.0 inbegrepen.

Er zijn tarballs te downloaden via de Gentoo mirrors. Er zal binnenkort ook een installatie ISO worden gemaakt voor RC_1 maar voorlopig kan men beter de 1.2 installatie-ISO gebruiken om de nieuwe 1.4_rc1 paketten te installeren.
 
Donderdag 12 september
Er is weer een nieuwe versie uit van Mozilla, de populaire open-source browser. Het is een alpha-versie van de uit te komen 1.2-uitgave die in november zal verschijnen. Deze uitgave heeft een verbeterde toetsenbord-navigatie inclusief 'Type Ahead Find' waarmee navigeren door links en het browsen over het web zonder muis mogelijk is (anti-RSI ?). Alles over Mozilla 1.2 Alpha kunt u hier lezen. Voor het downloaden van een versie voor MacOSX of OS9 kunt u hier terecht. Er zal binnenkort ook wel een versie beschikbaar komen voor LinuxPPC (of compileer het zelf).
 
Zaterdag 7 september
Het is nu mogelijk om in de nieuwe MOL 0.9.65 (Mac on Linux), MacOS X te draaien ! Er is ondersteuning voor zowel 10.1 en 10.2.
 
Dinsdag 3 september
De pagina voor Linux drivers voor de Conexant modem chipset is aangepast aangezien er nu een driver beschikbaar is voor Apple-computers met een interne HCF USB-modem, ook wel softmodem, of software-gebaseerd modem genoemd.
 
Zondag 1 september
Er zijn nu meer dan alleen geruchten dat Apple OSX gepoort heeft voor de x86-processor. Het project heeft als codenaam 'Marklar'. Hoogstwaarschijnijk heeft deze stap te maken met het feit dat Apple onafhankelijk wil zijn van Motorola. Lees hier het hele verhaal.
 
 
 
 
 

Nieuws van mei-aug 2002
Nieuws van jan-april 2002