Home
 
Zondag 28 april 2002
De handleiding over het compileren van een kernel is gereed en staat nu klaar om gelezen te worden (onder 'Tips').
 
Donderdag 25 april 2002
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een handleiding over compileren van een kernel. Zodra het af is zal ik plaatsen onder tips...
 
Dinsdag 22 april 2002
Vandaag heeft Mandrake haar langverwachte versie 8.2 voor PPC uitgebracht. De twee CD's zijn te downloaden op meerdere FTP-servers. Voor degene die geen ADSL heeft, en toch heel graag Linux wil installeren, zal ik tegen een kleine vergoeding de CD's opsturen.
 
Maandag 22 april 2002
De server is in het weekend in het geheel vernieuwd. Helaas is er enige data in de database van het forum verloren gegaan. Ik hoop dat nu alles weer naar behoren werkt. Als er nog op- en aanmerkingen zijn word u verzocht dit door te geven aan mij.
 
Donderdag 18 april 2002
In het weekend zal de website een tijdje uit de lucht zijn vanwege werkzaamheden op de server. Er zal getracht worden deze periode zo kort mogelijk te houden.
 
Dinsdag 16 april 2002

Het blijft maar Linux-distributies regenen de laatste tijd. Rock Linux, die in eerste instantie gericht was op IBM computers, is nu ook bezig een PPC versie op de markt te brengen, dit geld ook voor TA-Linux (gericht op Old-World Macs) en het poolse PLD Linux. Vine Linux 2.5 is uit voor de ppc-poort en heeft een japanse omgeving. Indien het mogelijk is deze distro's te downloaden, zal ik het hier bekendmaken.

Microsoft leert een lesje van competitie

Altijd heeft Microsoft in de waan geleefd dat het een alleenheerser was en dat zij een monopolie hadden op software ...meer

 
Maandag 15 april 2002

Gentoo Linux heeft, zoals al eerder werd besproken, een eigen Linux-distributie voor de ppc-poort. Ik heb vandaag de iso gedownload en op een CD'tje gebrand. De installatie stopt in een command line waar je zelf alles mag instellen (bv netwerkconfiguratie). Ik ben niet erg onder de indruk van deze distributie. Wellicht, als men meer een Linux-geek is, hij wat aan deze distro heeft. Tijdens de installatie rapporteerde hij ook foutmeldingen m.b.t. mijn USB-aansluitingen. Ik raad de beginner aan, deze distro niet uit te proberen.

 
Zondag 14 april 2002

Ongelofelijk, wat ben ik blij om aan te kondigen dat de gehele site is vernieuwd. De menu's en de lay-out zijn in de huidige opzet veel overzichtelijker geworden. Naast deze 'restyling' is er ook een nieuwe banner ontworpen. Dit alles is mogelijk gemaakt door niemand minder dan André, van Typagraphix. Hij heeft alles ontworpen, ik ben hem daarvoor ook erg dankbaar !

De site kan al bijna weer onder Linux draaien, echter ik heb nog wat problemen met MySQL. Als deze problemen zijn verholpen zal alles weer zijn zoals vroeger, alles mooi onder Linux Mandrake.

 
Donderdag 11 april 2002

Sinds drie dagen is het zo ver. De langverwachte iso's van YellowDog Linux 2.2 zijn te downloaden en zijn inmiddels al op vele mirrors te vinden. Gelukkig is het nu veilig om te downloaden aangezien op 8 april er een fout in de directory was doorgelekt vanuit de ftpserver van YDL naar alle mirrors. Dit probleem is inmiddels hersteld. Men kan inloggen op de hoofdserver (ftp.yellowdoglinux.com) met login anonymous en als paswoord uw Email-adres. Het is natuurlijk ook mogelijk de vele mirrors te proberen of het produkt te bestellen bij Terrasoft. Voor degene die geen ADSL heeft, en toch heel graag Linux wil installeren, zal ik tegen een kleine vergoeding de CD's opsturen. Het schijnt dat er nog wat aanloopproblemen zijn en dat alleen een zwitserse server de 2.2 versie heeft.
http://www.yellowdoglinux.com/resources/ftp_mirrors.shtml

Op het distributiefront is er ook een nieuwe speler bij, hij heet Gentoo Linux voor de PPC poort. Gentoo richt zich op ontwikkelaars en netwerk professionals, die, mijns inziens, met Linux bekend zijn. Het bevat een interessant onderdeel, dat 'Portage' heet, en dat zorgt voor het downloaden, optimaliseren, compileren en installeren van software met behulp van één commando en automatische 'dependency resolution', ofwel, hij past zich aan je kernel aan. Dit is natuurlijk erg veel gebruikersvriendlijkheid, vergeleken met veel distro's. Ik zal binnenkort eens kijken of ik die distro in huis kan halen en installeren. Mijn commentaar zal ik hier publiceren.

Mandrake heeft al weer een tijdje versie 8.2 uit voor de PC. De PPC poort moet het nog even doen met een tweede beta-versie, die volgens mij, al weer veel beter is dan de eerste betaversie. Ik ben hem aan het testen op dit moment en in het forum zal ik mijn ervaringen omtrent deze nieuwe versie delen.
http://www.linux-mandrake.com/en/demos/PPC/FAQ

 
Woensdag 27 maart 2002
Sinds gisteren is de nieuwe versie van YellowDog Linux uit. De lang verwachte versie 2.2 is nu te bestellen. Helaas is het nog niet mogelijk de nieuwe distributie te downloaden. Als dit zo ver is zal ik het op de site zetten (makkelijker is uiteraard om af en toe op hun site te kijken).

YDL 2.2 biedt een scala aan verbeteringen t.o.v. versie 2.1 zoals een totaal verbeterde 2.4 kernel die veruit als best geoptimaliseerd is, een verbeterde ondersteuning voor Apple ADC monitoren en versnelde video. Voor Powerbook en iBook gebruikers is er ook veel verbeterd. De monitor-helderheid en geluidknoppen zijn nu ondersteund. Uiteraard is KDE verbeterd met een 2.2.2 versie. Het is duidelijk dat dit de beste distro is op dit moment voor de ppc poort.

In een notedop enkele belangrijke kenmerken:

- op Red Hat 7.2 gebaseerde systeem

- XFree86 4.2.0, KDE 2.2.2 en Gnome 1.4 met Nautilus & Evolution

- verbeterde modem- en printerondersteuning

- Ondersteuning voor nVidia GeForce2 MX en ATI Radeon grafische kaarten

Voor meer informatie: http://www.yellowdoglinux.com

 
Zaterdag 23 maart 2002
Al weer een week draait de site onder OSX. Ja beste linux-fans, ik heb voorlopig even mijn vaste besturingssysteem (Linux) omgewisseld aangezien ik heel veel hinder ondervond. Ik kwam niet meer als user in KDE of GNOME. De server draaide overigens als een speer. Ik heb op dit moment Mandrake 8.0 ppc op mijn computer geïnstalleerd. Dit probleem treedt nl iedere keer na verloop van tijd weer op, lijkt. Het is in principe een prachtig besturingssysteem voor degene die net als ik nog niet enorm bekend is met Linux. Een voorwaarde voor Linux op een Mac is dat je het vertrouwde MacOS verlaat. Het vergt wat sleutelen en daar moet je van houden. Mijn indruk is dat het server-gedeelte onder Linuxppc geweldig goed geprogrammeerd is. Echter, het Office-gedeelte laat nog veel te wensen over. Zo heb ik veel moeite gehad met mijn USB-printer (een HP 840C). Deze heb ik stomweg niet aan de praat gekregen. Dit heeft alles te maken met de kernel, deze is helaas nog niet zo ver als voor Intel gestuurde computers. Voor PC's draait bijna alle randapparatuur zonder al te veel problemen. Dit is helaas voor de Mac nog een toekomstdroom. Ik heb mijn hoop gevestigd op de nieuw uit te komen Mandrake 8.2. Voor mensen die wat meer vertrouwd zijn met UNIX en de command line, is Yellow Dog Linux zeker aan te raden. Zij hebben nu net versie 2.2 uit. Ik weet dat een hoop mensen YDL een stuk beter vinden dan Mandrake. Ik vind echter, dat Mandrake er beter in is geslaagd om de wat minder Linux-getalenteerden, een mooi besturingssysteem te bieden die gebruikersvriendelijk is in haar gebruik.

Voorlopig ben ik dus aan het experimenteren geslaagd met OSX. Dit draait op een UNIX-struktuur, dus het lijkt een hoop op Linux. Mijn Linux-ervaring komt nu erg van pas. Het was een peuleschil om Apache mijn website te laten "serven". Het was ook niet moeilijk om PHP4 en MySQL te integreren in Apache. Jammer is dat ik nu even Linux niet in kan. Ik vind het zelf nl zo leuk om wat te sleutelen en daarvoor is Linux gewoon voor gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat Linux in de toekomst niet onder hoeft te doen voor de commerciële jongens, zoals MacOS. Voor PC's kan Linux nu al enorm concurreren. Micro$oft heeft een sterke gratis concurrent en laten we deze steunen.

 
Donderdag 21 februari 2002
Sinds maandag is deze site op dit adres op het internet te vinden. De site is verplaatst van linuxopjemac.coolfreepages.com naar diederen.demon.nl. De oude server was een gratis provider van webruimte. Aangezien de site vaak nauwelijks bereikbaar was heb ik besloten mijn eigen webserver te beginnen. Dit is sinds maandag een feit. Op mijn iMac 400 MHz DV draait nu Apache 1.3.19 met PHP en MySQL ondersteuning onder Linux. Daarmee is het mogelijk het forum te laten draaien. Sinds vandaag heb ik de homepage aangepast om hem vindbaar te maken voor search engines.
 
Woensdag 23 januari 2002
Vandaag is aan deze site een Tips-link toegevoegd. De eerste tip omvat de installatie van een Linux-distributie. Vandaag is deze site toegevoegd aan de linux.pagina.nl.
 
Donderdag 10 januari 2002
De site is gelanceerd en werkt naar behoren. Binnenkort zullen op deze pagina geregeld nieuwsberichten die betrekking hebben op'Linux op de Mac', gepubliceerd worden. Ook is het mogelijk om belangrijke mededelingen door te geven aan de administrator van deze site die geplaatst worden op deze pagina.