Home
 
Vrijdag 26 november
Gentoo presenteerde een tijdje geleden de 2004.3 LiveCD.

CruxPPC komt met Evolution 2.0.1.1 (codename Simona).

Ben Herrenschmidt heeft het weer geflikt: sluimerstand op de nieuwste generatie powerbooks en ibooks is mogelijk onder linux. Haal de patch hier.

YellowDog Linux 4 is te downloaden.
 
Dinsdag 9 november
Dankzij het werk van Christiaan Welvaart is er nu Mandrake 10.1/PPC. Lees meer.
 
Maandag 25 oktober
Het is weliswaar al niet meer echt nieuws maar toch: Ubuntu Linux 4.10 (Warty Warthog) is uitgebracht. Deze distributie is een spin-off van Debian met maar 1 installatie-CD en ruim 13000 pakketten. Voor een eerste review, kijk hier.

Verder aandacht voor Mandrake. De gemeenschap heeft RC1 van 10.1 PPC uitgebracht. Het past op 3 CD's. Nieuw aan RC1: voor het grootste gedeelte in overeenstemming met 10.1/x86; airport ondersteuning; ghostscript en libpng problemen zouden moeten zijn hersteld; verscheidene pakketten zoals apache and php modules zijn bijgewerkt; OpenOffice.org 1.1.3 final. Kijk hier.
 
Donderdag 21 oktober
Voor de mensen die een Pegasos 1 hebben, is er nu een handleiding om YellowDog Linux 4 te installeren. Kijk hier.
 
Woensdag 20 oktober
Benjamin Herrenschmidt heeft aangekondigd dat thermal support en ondersteuning voor de fan voor de tweede generatie G5's nu verwezenlijkt is in een kernelpatch. Het is zo namelijk dat deze zijn uitgerust met een 7-tal ventilatoren en een nieuw watergekoeld systeem wat nieuwe code vereist. Hij heeft de kernel-patch inmiddels naar Linus opgestuurd en hoopt dat het in de nieuwe kernel wordt opgenomen.

Er zijn betaversies te downloaden van de uit te komen Gentoo 2004.3 LiveCD's. Ondersteuning is er voor G3 tot en met G5.
 
Donderdag 30 september
Gisteren kondigde TerraSoft Solutions versie 4 van YellowDog Linux aan.
 
Dinsdag 28 september
Gisteren werd bekend door het Crux-team, dat Crux 2.0 nu af is. Op 17 september berichtten we al over Crux 2.0 RC3 met een review.
 
Vrijdag 24 september
Twee dagen later maar toch: Mandrake 10.1 beta1 is uit. Haal de drie CD's binnen en test!
 
Maandag 20 september
Vandaag werd versie 0.7.1 van Fink uitgebracht. Deze versie is speciaal voor Panther OSX. De nieuwe versie herstelt veel fouten en er zijn binaries toegevoegd die vroeger niet aanwezig waren (KDE 3.1.4 en Gnome 2.4). Fink is, zoals bekend is inmiddels (zie nieuws van 22 juli 2004) een pakketmanager (ontwikkeld door Debian Linux) onder OSX, die de open source programma's naar OSX brengt. Versie 0.6.3 is er voor Jaguar.
 
Vrijdag 17 september

Gisteren kwam er weer een nieuwe linuxdistributie uit voor ons platform: Ubuntu Linux. Ubuntu is een afrikaans woord en betekent "humaniteit voor anderen". Ubuntu Linux wil deze "spirit" overdragen aan de software wereld. We zijn uiteraard erg benieuwd of dit inderdaad een welkome aanwinst is. Er bestaat een preview release van Ubuntu Linux PPC en is geschikt voor de newworld machines G3, G4, G5 en notebooks. Ubuntu komt met een een hele frisse update wat betreft Gnome, aangezien 2.8 er al in zit. Het installatieprogramma is het nieuwe programma van Debian. We hebben het hier dus over een kloon van Debian Linux. Voor een eerste review, kijk hier.

YellowDog Linux 4.0 RC3 is uit lezen we op de website van TerraSoft Solutions. Er is nu ondersteuning voor alle G5 machines!

De community is nu bezig om Mandrake 10.1 PPC uit te brengen. MandrakeSoft wil niet meer meewerken om deze uitgave voor ons platform op de markt te brengen. MandrakeSoft is een commercieel bedrijf die weinig heil ziet in de PPC-broer. Er is kennelijk te weinig animo om het produkt te kopen. Gelukkig zijn er wel vrijwilligers die de x86-versie op de voet volgen en alles netjes rebuilden op het PPC-platform. Christiaan Welvaart (een Nederlander) heeft een eerste alpha-versie voor 10.1 PPC uitgebracht. Het is zaak dat de gemeenschap deze versie test en dus verbetert. Mandrake Linux sterke kracht vind ik de uitstekende tools om bepaalde zaken, zoals printerconfiguratie etc te regelen. Dit kan allemaal met drakconf. Mijns inziens een van de beste distributie die er is. Testen dus. Lees de officiële aankondiging hier.

Crux Linux PPC
2.0 rc3 is getest door een aantal vrijwilligers, lees er hier meer over.

Verder aandacht voor een nieuwe versie van Gnome: 2.8. Volgens kenners is deze desktopomgeving nu aangekomen op een aanvaardbaar niveau, als je het vergelijkt met Windows en OSX. Plug en play devices zouden gelijk herkend worden en gemount. Alles moet dus simpel zijn voor de linuxgebruiker. Lees er hier meer over. Een linuxgebruiker is tegenwoordig kennelijk geen nerd meer die in de shell alles zelf intypt. Ik ben er wel zo een overigens :) (learn it the hard way)

 
Zondag 15 augustus
Sorry, een beetje laat, maar toch: YellowDog Linux 4 RC2 is uit. Lees hier meer. Binnenkort dus een volledig nieuwe versie.
 
Dinsdag 3 augustus
De medeoprichter van YellowDog Linux spreekt over Linux en PPC in een recent intererview. Lees het interview hier.
 
Donderdag 22 juli
Het is een zomerse dag vandaag en ik heb besloten vrij te nemen. Het is nog vroeg dus ik kan me even toeleggen op de laatste ontwikkelingen.

Mijn aandacht viel op het zeer recente project van Gentoo, Gentoo-MacOS geheten. Het idee is dat het programma Portage onder MacOSX werkt waarin dan linux-programma's zoals Tex en Gimp kunnen worden gepoort in een handomdraai. Portage is een pakketmanager, vergelijkbaar met RPM (Red Hat Package Manager) of apt-get en dpkg (Debian). Het gemak van updaten van bestaande open source programmatuur wordt dan simpelweg naar OSX toegehaald.
Gentoo is niet de eerste organisatie die hier mee bezig is. Zo is er ook een project van Debian, Fink geheten, dat hetzelfde doel nastreeft. Er bestaat ook al langer het OroborOSX project, waarin een X11 windowmanager het mogelijk maakt om unix-like programma's onder OSX te laten draaien (Gimp, Open Office bv). Ook het bestaande programma van Apple zelf, X11 beoogt dit doel. Deze programma's hebben allemaal gemeen dat open source software kan draaien onder Darwin (het onderliggende Unix-like besturingssysteem van MacOSX). De grap is nu dat Fink en Gentoo-MacOS een stapje verder gaan en dus eigenlijk pakketmanagers zijn, zoals we die al langer kennen in de linuxwereld. Dit zijn interessante projecten die een brug vormen tussen open source en OSX. De voordelen zijn dat deze pakketmanagers automatisch open source programmatuur compileert, zonder een probleem te vormen voor OSX en vice versa. Omdat het een pakketmanager is, kun je dus programma's ook weer snel deinstalleren.

Verder aandacht vandaag voor een bericht van Yellow Dog Linux, waarin melding wordt gemaakt van de te verschijnen vierde versie van hun Linux-distributie, speciaal gericht op PPC-computers.
 
Zondag 18 juli
IBM heeft voor ons platform een versie 1.4.2 van Java. Er is hier een 32- en een 64-bits versie te downloaden (zowel de runtime environment JRE als de development kit SDK).
 
Donderdag 1 juli

Zo, Linux op je Mac is eindelijk weer operationeel. Vandaag is het forum in ere hersteld. Het heeft even geduurd. Ik zat in het buitenland en kon niet de boel vanaf het buitenland aanpassen. Alles loopt een stuk sneller nu. De gehele site draait nu op een andere harde schijf. De ernstige problemen die de site ondervond een tijd geleden zijn nu voorgoed verleden tijd en ik ga ervan uit dat de site nu probleemloos een paar jaar kan blijven draaien.

Volgens Kai Staats, CEO van TerraSoft Solutions, willen mensen niet meer in een 'one thing' vastgepind worden. Hij vertelt hier in een exclusief interview over Linux en de Mac.

Meer YellowDog Linux nieuws. Het doel van dit project was YDL 3.0 op een iBook en een G4 uit te proberen en alles te doen wat je normaal in een ander OS zou doen, dus artikels schrijven, html editen, het web surfen, printen, naar muziek luisteren, QuickTime or Real Media files afspelen en het verplaatsen van bestanden van en naar een server. Lees meer.

Linux is een bedreiging en een mogelijkheid voor elk software- en hardwarebedrijf. Apple is weer eens op het kruispunt. We weten nog niet of het bedrijf de juiste keuze heeft gemaakt maar één ding is zeker: "het pad dat Apple kiest is een stuk interessanter" zegt Rob Enderle tegen TechNewsWorld.

Gentoo PPC kwam ruim een maand geleden met ondersteuning voor 64-bits PPC. De nieuwe ondersteuning werkt voor PowerMacintosh G5, IBM pSeries, oudere IBM 64 bit RS/6000s (zoals de modellen 260, 270, F80, H80, zie linuxppc64.org voor een complete lijst) en binnenkort IBM iSeries hardware.
"Gentoo-ppc64 is the other side of the ppc equation, it is a 64 bit kernel as well as a 64 bit user space.  We are the first linux distribution to offer a 64 bit top to bottom solution which is not a toy environment. This is a significant and exciting step as there is interest in cluster computing circles, users of java, and more generally those who have needs of large address spaces. It's fairly exciting to be on the forefront and continue to push the capabilities of linux on ppc64 forward."

Voor mensen die graag media afspelen is er nu Helix. Deze groep mensen maakt moderne video-spelers voor Linux en heeft ook een experimentele versie voor ons platform. De Helix player speelt alleen open-source formaten (bv Ogg Vorbis en Theora), de Realplayer speelt naast deze formaten ook Realaudio/RealVideo, MP3 etc.

Crux Linux heeft haar versie naar 2.0 opgewaardeerd met als belangrijkste kenmerk kernel 2.6.

 
Woensdag 28 april
Het Gentoo Linux Release Engineering team bracht vannacht een nieuwe versie uit: Gentoo Linux 2004.1. Lees de officiële aankondiging hier. Er zijn ook LiveCD's voor elk platform, dus ook de onze. Lees meer in Distrowatch.
 
Woensdag 21 april
Apple kondigde gisteren nieuwe 'Books aan. Powerbooks gaan nu to 1.5 GHz en de iBooks tot 1.2 GHz. Ze hebben tevens een erg goedkope eMac tegenwoordig: met als topper de 1.25 GHz G4.
 
Vrijdag 9 april
TerraSoft Solutions bracht onlangs een persbericht naar buiten dat ze samen met de ontwikkelaars van YellowDog Linux een tweejarige "roadmap" hebben opgesteld waarin wordt vastgelegd dat ze zich zullen toeleggen op de ontwikkeling van zowel 32- als 64-bits software. Het is de bedoeling dat de volgende versie van YDL ook op G5 zal kunnen draaien. Het zal dan gebaseerd zijn op Red Hat Fedora. Lees meer...

Het Linux on iPod Project begint zich echt te ontwikkelen nu. Dit besturingssysteem voor iPods maakt het mogelijk ook andere gecomprimeerde muziekformaten te lezen. Hun firmware werkt op alle iPods, behalve de mini. Deze firmware kan dus aanzienlijk meer doen dan de firmware van Apple!
 
Zaterdag 3 april
Heb je je ooit afgevraagd waar de servers van Google staan? Ik zag deze foto's, ik noem het echte cult. Vooral die link naar hoe Google vroeger uitgezien heeft in de tijd van Stanford. Kijk hier.
 
Zondag 28 maart
Er is op het internet een ware oorlog gaande tussen de makers van OpenBSD en het Pegasos platform. Volgens het hoofd van het open source project OpenBSD is het Pegasos platform zo'n waardeloos platform, dat het poorten van OpenBSD naar PegasosPPC niet gaat. Volgens hem ligt dat aan de kwaliteit van de hardware en aan de arrogante houding van het Pegasos-team die weinig tot niets wil loslaten over specs e.d. Lees de aankondiging in OSNews.com. Lees vooral het relaas van Dale Rahn, de ontwikkelaar die niks betaald kreeg en zag hoe de boel ontspoorde.
 
Zondag 21 maart

De Nederlandse Linux Gebruikersgroep organiseert in Den Haag een Open Dag voor Linux. Lokatie: Casuariestraat 16
Datum: 27 maart 2004
Tijd: 10:00 - 16:00
Entree gratis

Voor meer informatie, zie de website van de Linux Gebruikersgroep Den Haag.

Update: Volgens de pers was de dag een succes...zie hier

 
Vrijdag 5 maart
Macromedia gaat waarschijnlijk Flash MX uitbrengen voor Linux. Het is te hopen dat ze dan ook eindelijk Flash zullen poorten voor ons platform.
 
Woensdag 3 maart
Gentoo kondigde afgelopen week haar nieuwe versie Gentoo Linux 2000.4 aan voor o.a. PPC-computers. Naast verschillende updates in de beveiliging is aanwezig: kernel 2.6.3, GCC 3.3.2, GLIBC 2.3.2, KDE 3.2 en Gnome 2.4.2. Lees meer...

Het NetBSD project maakte gisteren wereldwijd bekend dat versie 1.6.2 uit is, ook voor MacPPC en Mac68k. Lees meer...
 
Donderdag 26 februari
Crux Linux heeft haar distributie nu gepoort naar het ppc-platform. Sinds 20 februari is Crux PPC Linux 1.3.1 beschikbaar. Het nieuwe is dat deze versie naast Apple ook te installeren is op Pegasos PPC-computers. Het is een distributie die met de hand moet worden geinstalleerd. Het is dus ook niet voor beginnende Linux-enhousiastelingen. Het idee achter deze distro is: "keep it simple". Zo zijn er geen /usr/doc/* documenten, informatie over programma's vind je ook op het internet.
 
Zondag 15 februari
Sinds vandaag heb ik een irc-kanaal geopend op irc.freenode.net voor mensen die online willen chatten of hulp nodig hebben. Het kanaal heet #linuxopjemac.
 
Zondag 8 februari
Er is een bericht gepost op GUILinux waarin een newbie vertelt over zijn ervaring met YellowDog Linux op een iMac. Zijn ervaringen zijn niet al te positief. Maar lees het artikel gerust.
 
Woensdag 4 februari
Vandaag is officieel een nieuwe versie van de Linux-kernel uitgekomen. Kernel 2.6.2, die 'Feisty Dunnart' wordt genoemd, heeft veel verbeteringen voor de 64-bits G5 in petto. Lees er alles over op de website van kernel.org.
 
Dinsdag 3 februari
We kennen het probleem allemaal wel. Ieder jaar moeten we belastingaangifte doen maar wij als Macintosh/Linux gebruikers kunnen dit helaas niet electronisch doen. Bij MacFreak is nu een petitie te tekenen om dit te veranderen. Zij willen dat de belastingdienst een platformonafhankelijk programma (bv in Java) schrijft. Dat wil jij toch ook? Dus teken de petitie hier...
 
Donderdag 29 januari
Sinds vandaag is er ook een YellowDog Linux 3.0 versie te downloaden voor de AmigaOne/Teron moederboarden.
 
Zondag 25 januari
Apple vierde gisteren haar 20-jarig bestaan van de Macintosh. MacMinute heeft een speciale pagina gepubliceerd met feiten over Apple Macintosh door de jaren heen...
 
Vrijdag 23 januari
Op de website van IBM staat een interessant artikel over Linux voor PowerPC machines (IBM iSeries, IBM pSeries, Apple en Amiga). Er wordt een vergelijking gedaan tussen vier grote linux distributies voor dit platform, te weten Debian, Knoppix, YellowDog en Mandrake. Lees meer... IBM stuurt de laatste tijd helemaal aan op Linux voor hun eigen processoren. Lees er hier meer over.
 
Zaterdag 16 januari
Apple kondigde anderhalve week geleden nieuwe Xserve machines aan met twee G5 processoren voorzien van een maximale kloksnelheid van 2 GHz. Inmiddels heeft Terrasoft Solutions ook de certificering voor haar YellowDog Linux voor dit type machine.

Eergisteren werd de beta2-versie van de Debian Installer aangekondigd. Deze installer werkt naast i386 en ia64 ook op ppc machines. Deze installer is verbeterd in de zin dat het gebruikersvriendelijker is geworden en voor ons belangrijk: de gehele installer is vertaald in het nederlands.
 
v
 
Nieuws van jan-dec 2003
Nieuws van sept-dec 2002
Nieuws van mei-aug 2002

Nieuws van jan-april 2002