Home
 
Zondag 28 december
Volgens Forbes verschijnen er aan het einde van het jaar nieuwe G5-chips voor de snellere types PowerMacs. Volgens Steve Jobs moet het dan mogelijk zijn om in de zomer van 2004 machines op de markt te brengen met een kloksnelheid van rond de 3 GHz. Lees hier meer...
 
Zondag 7 december
Terra Soft Solutions heeft nu de 3.0.1 iso beschikbaar voor iedereen die hem wil uitproberen. Hij is te downloaden van elke mirror van YellowDog Linux. Deze versie bevat HFS+ ondersteuning en de op 2.4.22 gebaseerde kernel.
 
Donderdag 20 november
Twee dagen geleden kondigde Apple nieuwe machines aan. Het betreft een 20'' iMac en een dual 1.8 GHz PowerMac G5.

Terra Soft Solutions kondigde gisteren
aan dat er een voorlopige 64-bits ondersteuning is voor de G5. Dit is uiteraard groot nieuws. Dit betekent dat de gepoorte RedHat Linux nu ook op de snelste hardware draait. Het is interessant voor bedrijven die snelle x86-clusters draaien die nu gemakkelijk op Mac voorzien van Linux kunnen overstappen. Er schijnt al veel vraag te zijn naar de met YellowDog Linux voorgeïnstalleerde G5 PowerMacs. Iso's worden binnenkort beschikbaar gesteld en voor details over de ondersteuning voor de G5 kunt u hier terecht.

Yaboot 1.3.11 is uit. Deze versie ondersteunt de nieuwe G5 PowerMacs en de nieuwe aluminium PowerBooks.
 
Woendag 12 november
Gisteren kondigde Terra Soft Solutions dat YellowDog Linux nu ook gedeeltelijk ondersteund wordt op de nieuwe Power Mac G5. Ook Gentoo komt met een nieuwe LiveCD met ondersteuning (weliswaar 32bits) voor de G5. Dit wordt uiteraard allemaal mogelijk gemaakt door het uitstekende werk dat Ben Herrenschmidt gedaan heeft. Hij werkt al jaren aan aanpassingen van de Linux kernel voor PPC. Ook moet IBM-medewerker Eric Van Hensbergen bedankt worden voor zijn test/debug inspanningen.
 
Woensdag 22 oktober
OSNews komt met een review van YellowDog Linux 3.0. Degene die de review schrijft is aardig positief echter er blijven toch een hoop dingen die verbeterd dienen te worden willen de OSX-gebruikers massaal overstappen. Ik heb zelf ook dezelfde ervaring met Mandrake 9.0.

Apple komt met nieuwe iBooks en eMacs met G4-processoren: het ziet er dus naar uit dat de dagen van de G3 zijn geteld. De nieuwe machines zullen ook voorzien zijn van Airport Extreme, Bluetooth, USB 2.0, en slot-loading combo drives. Alle modellen worden geleverd met Mac OS X 10.3 (Panther). De 12" iBook krijgt een 800Mhz G4 terwijl het 14" model de keuze krijgt tussen 933Mhz en 1Ghz. De eMac is 1 Ghz.
 
Woensdag 15 oktober
Volgens Richard Seibt, de baas van de grootste europese linux-aanbieder, ofwel SuSE-Linux, draaien Apple computers in de toekomst Linux i.p.v. MacOS. Dit stond in een artikel in een berlijnse krant. Lees meer...

Ik vond een aardig artikel over X11, het programma dat er voor zorgt, dat open source binnen OSX kan draaien.

Er is een speciale website in het leven geroepen voor Linux op Pegasos platforms.
 
Maandag 6 oktober
Nog één nachtje slapen en dan ga ik een weekje op vakantie naar de warmte...Ik zag vandaag een aardig artikeltje over videobewerkingsprogramma's onder Linux. Het blijkt dat er nu dus ook eindelijk voor Linux ook hele aardige programma's beschikbaar zijn, vergelijkbaar met Apple Final Cut Pro en iMovie. Er zijn twee beschikbaar, namelijk Jahshaka en MainActor. Lees meer...
 
Zaterdag 4 okober
OpenOffice.org kwam afgelopen week met een update naar 1.1 van haar open source alternatief voor Microsoft Office. Er is een versie beschikbaar voor PPC/Linux, deze draait met glibc 2.3.1 en hoger en XFree86 4.0 en hoger.
 
Donderdag 18 september
Apple kondigde een aantal dagen geleden de nieuwe PowerBook 15-inch aan. De beste aluminium krachtpatser heeft een 1.25GHz PowerPC G4 processor, 512K L2 cache, AirPort Extreme Card, Radeon Mobility 9600 kaart en een slot-loading SuperDrive.

Terrasoftsolutions heeft YellowDog Linux naar 3.0.1 opgewaardeerd...meer....
 
Woensdag 10 september
Ontwikkelaars van Gentoo hebben nu, naast PegasosPPC, ook hun distributie van Linux gepoort voor AmigaOne. Gentoo lijkt nu uit te groeien tot de ditributie die op het grootste aantal verschillende PPC-machines kan worden geïnstalleerd. Meer...
 
Dinsdag 9 september
Apple kondigde gisteren nieuwe iPods met grotere harde schijven aan (20 Gb, 40 Gb) en de iMac is verbeterd en behaalt nu kloksnelheden tot 1.25 GHz.
 
Dinsdag 2 september
Gentoo heeft nu haar distributie gepoort naar PegasosPPC. Lees meer hier... Of ga gelijk naar de development-site van Gentoo zelf...
 
Maandag 25 augustus
Onze grote broer qua internetsite komt binnenkort uit met een totaal nieuw concept. iMacLinux.com, iBookLinux.com en TuxPPC gaan samen en worden uiteindelijk een groot platform voor alle Linux-gerelateerde zaken voor Apple computers. De site zal zich minder met installatie en hardware-problematiek bezighouden, alswel met het gebruik van Linux. De site is nog niet operationeel maar zal heel binnenkort van start gaan. Ik hou jullie op de hoogte. Lees meer...
 
Maandag 11 augustus
Op PPCNux staat een aardig interview met Pieter Van den Abeele, Projectleider von Gentoo PPC.
 
Maandag 28 juli
Het is al een tijdje bekend, echter ik had er geen erg in welk belang het had voor ons. Echter, nu heeft zelfs MacFan het op haar nieuwspagina gezet, dan moet ik ook maar volgen lijkt me. Knoppix komt namelijk binnenkort met een LiveCD voor PPC uit. Knoppix is al langer bekend onder PC-gebruikers. De CD stelt de gebruiker in staat om Linux vanaf een CD te draaien, zonder dat installatie op een harde schijf vereist is. Knoppix vraagt of er nog testers zijn die het op PPC hardware kunnen uitproberen. Het nieuws werd op het forum van Knoppix aangekondigd en op deze pagina van het forum. Een tijd geleden kwam Gentoo ook met een LiveCD uit voor de PPC (zie nieuws van 12 juni).

Gentoo heeft versie 1.4 uitgebracht voor PPC hardware. De LiveCD bestaat nu uit één CD waarop zowel een versie met KDE3 en een versie met Gnome2 op te starten is. In de Gentoo-Store kan men de geoptimaliseerde versie voor G3 en G4, alswel de LiveCD voor PowerPC kopen. Gentoo 1.4 kost $15 en de LiveCD kost $10. Er bestaat experimentele ondersteuning voor OldWorld Macs. Officiële release-datum is 5 augustus.
 
Zondag 20 juli
IBM gaat een stel nieuwe goedkope PPC-servers op de markt brengen met als basis de Power 970 chip. Zij willen de concurrentie aangaan met Intel, HP en Sun op de servermarkt. Het OS waar ze op mikken voor dit type servers is Linux en AIX. Lees meer..
 
Donderdag 10 juli
Er is een licht technisch verhaal te lezen over de verschillen tussen Intel processoren en die van PPC. De conclusie is dat PPC beter is, zeker wat energieverbruik betreft. Lees meer...
 
Dinsdag 1 juli
Vandaag werd bekend dat Mozilla met haar nieuwe versie 1.4 van de browser uitkomt.
 
Vrijdag 27 juni
Twee dagen geleden verscheen een review van YellowDog Linux 3.0. Ik wilde jullie deze link zeker niet onthouden. Oh ja, en nog iets, de nieuwste versie van hun Linuxdistributie is klaar voor de 64-bit technologie van de G5...

Mozilla 1.4 RC3 is uit. Lees de nieuwe eigenschappen hier.

Rock Linux draait nu ook op PowerPC. Er is nu eindelijk een beta.
 
Dinsdag 24 juni
De geruchten van de afgelopen week waren de waarheid. Steve Jobs heeft gisteren tijdens de opening van het WWDC congres de nieuwe G5 aangekondigd. Er bestaat een foto van de nieuwe buitenkant van de PowerMac waarin de G5 zit. De officiële specificaties van de nieuwe chip zijn te vinden op de winkelsite van Apple.

Met veel bombarie kondigde Steve Jobs de nieuwe G5 gestuurde PowerMac aan. Hij beweert dat het de snelste personal computer ter wereld is. Volgens dit artikel is dat juist helemaal niet waar en loopt deze computer zelfs langzamer dan de nieuwste Intel computers.

Verder: Linux loopt MacOS voorbij als het gaat om marktaandeel. Ieder jaar ziet Apple mensen uit MacOS weglopen naar andere kampen (Linux en Windows). Het grootste gevaar voor Apple is dat er op gegeven moment zo weinig mensen MacOS gebruiken dat er geen ontwikkelaars meer bereid zijn om software te ontwikkelen. Lees meer...
 
Vrijdag 20 juni
Een aantal grote verkoopsites van Apple in de VS hebben per ongeluk de specificaties weggegeven van de nieuw uit te komen G5 PowerMacs (waarschijnlijk met IBM PPC 970 chips). Lees de originele site hier met een screenshot van de oude Apple site. Merk op dat de naam reeds was aangepast (er staat G4), het zijn echter de specificaties voor de nieuwe G5. De desbetreffende pagnia's zijn inmiddels bij Apple gecorrigeerd.

Hoe komt het toch dat een OS dat gebaseerd is op RedHat 9, beter werkt dan RedHat 9 zelf ? Volgens een Linuxexpert ligt dat aan het feit dat YellowDog Linux 3.0 op heel wal minder verschillende soorten hardware hoeft te werken. YellowDog Linux 3.0 is dus een uitstekend produkt, zeker vergeleken met de orginele RedHat versie. Lees meer...
 
Zaterdag 14 juni

De geruchten omtrent de nieuwe chip die IBM ontwikkelde (PowerPC 970) worden sterker en sterker. Men verwacht dat binnenkort 15.4'' PowerBooks op de markt komen met deze supersnelle 64-bits motor. Lees het officiële gerucht hier.

In The Register staat ook een artikel over de introductie van de PPC 970 chip in hardware van Apple. De hardware is gereed (codenaam Q37) maar het is nog onmogelijk Panther (OS X.3) te introduceren voordat de hardware op de markt zal zijn aangezien OSX niet kan worden gecompileerd met support voor deze chip. Panther zal dus later op de markt komen dan de nieuwe computers. Q37 verwacht men op de markt rond juli of augustus, Panther wordt verwacht rond september maar men kan een kijkje nemen op het WWDC congres waar een prerelease zal worden getoond.

 
Donderdag 12 juni

Roman Zippel kondigde op 10 mei een HFS+ kernel driver aan. De nieuwe driver bezit volledige ondersteuning voor lezen en schrijven op een HFS+ filesysteem.

Op 16 mei kwam Plat'C2 met een kant-en-klare Micro-Linuxserver draaiende op PPC architectuur.

Iemand bij Gentoo kwam op het idee om een bootable CDROM te maken zodat je Linux kan uitproberen op PPC hardware zonder dat je het hoeft te installeren. Dit is ideaal voor mensen die Linux met haar KDE3 en Gnome2 eens willen uitproberen zonder de hele computer overhoop te halen.

Apple heeft een aantal dagen geleden de prijzen van PowerBooks en iBooks verlaagd.

Mandrake heeft eindelijk haar 9.1 versie voor de PPC. Download hem nu, het is een geweldig OS voor je Mac ! Deze distributie heeft o.a. onder de motorkap:
Linux kernel 2.4.21, XFree86 4.3.0, KDE 3.1, GNOME 2.2, OpenOffice.org 1.0.2, Mozilla 1.3, Apache 2, and Samba 2.2.7 en een prachtig geïntegreerd MoL voor OSX en Classic MacOS.

 
Donderdag 28 mei
Na een afwezigheid van een maand of twee zijn we eindelijk weer online !!! Ik ben inmiddels al weer 7 weken verhuisd en heb sinds vandaag weer ADSL. Jullie kunnen vanaf nu weer reageren via het forum. Ik zal over een week een grote nieuwsupdate maken.
 
Woensdag 26 maart
Beste vrienden, ik ga jullie voor een tijdje verlaten. Ik zit momenteel in een verhuizing. De server blijft voorlopig op zijn oude plek. Er zal een flinke tijd over heen gaan voordat er weer nieuws op deze site zal verschijnen. De site blijft overigens wel in de lucht, dus het forum kan nog steeds worden geraadpleegd. Ik heb mijn tweede computer net verkocht dus ik kan ook geen sites meer maken. In de toekomst koop ik een laptopje waarmee ik de boel weer ga opstarten. Tot in de toekomst :-)
 
Donderdag 20 maart
Terra Soft Solutions komt met een nieuwe versie van Yellow Dog Linux: 3.0. Deze versie heeft een hoop nieuwe zaken onder de moterkap: XFree86 4.3, KDE 3.1, GNOME 2.2, Kernel 2.4.20, mol 0.9.68, OpenOffice op 3 binary CD's.
 
Zondag 16 maart
Een bericht uit de virtuele machinewereld: Mac on Linux 0.9.68 is uitgebracht. Mac on Linux is het programma waarmee men MacOS kan opstarten vanuit Linux. Zowel Classoc MacOS en MacOSX zijn tegenwoordig ondersteund. Deze nieuwe versie kenmerkt zich door verbeterde prestaties onder OSX. Een aantal nieuwe kenmerken: CD en audio ondersteuning onder OSX en een XDGA fullscreen video driver. Verder zijn er enkele kleine verbeteringen aangebracht en zijn er wat foutjes hersteld. We hopen dat het inloggen binnen OSX nu geen problemen meer oplevert. Dit was voor mij de reden om niet onder OSX te werken.
 
Donderdag 6 maart
ATi komt wederom met een nieuwe grafische kaart: de Radeon 9800 Pro. Lees meer...
 
Zaterdag 1 maart
De razendpopulaire Linuxdistribiteur Gentoo heeft een nieuwe RC uitgebracht:
Gentoo 1.4_rc3. Er is uiteraard ook een versie voor de ppc.
 
Donderdag 27 februari
Wellicht is het u al opgevallen: "Linux op je Mac" heeft een nieuw logo. De banner op alle pagina's zijn vernieuwd met een vers plaatje. Dit is uiteraard weer verzorgd door mijn vriend André van Typagraphix. Bedankt hiervoor ! Dit heeft alles te maken met het feit dat de website nu 1 jaar oud is.

Yaboot 1.3.10 is uit. Er is een update voor ouder type iMacs.

XFree komt met een nieuwe versie: 4.3.0. Deze versie biedt 3D-ondersteuning voor de Radeon-kaarten (8500,9000,9100 en MX) en 2D voor alle Radeon 9x00-kaarten en tevens ondersteuning voor de nVidia GeForce2, GeForce4 en GeForceFX.
 
Zondag 16 februari

In de loop van de komende week zal de website een tijdje niet bereikbaar zijn. Ik ga de onderliggende software totaal vernieuwen. De webserver met de bijbehorende services zoals MySQL/PHP/sendmail draait nu nog onder Mandrake PPC 8.2 op een PowerMac 7600. Ik ga Mandrake 9.1 beta2 uitproberen. De komende tijd zal het vaker kunnen voorkomen dat de site uit de lucht is omdat ook de nieuwe versies getest zullen gaan worden. Het is uiteraard de bedoeling dat Mandrake 9.1 PPC een goed produkt wordt. Daar kunt u natuurlijk ook aan meewerken. Installeer de iso's en probeer Mandrake uit!

Ik vroeg me af of er interesse zou zijn om een keer een open dag te organiseren. Op deze open dag zou men bijvoorbeeld een installatie van een Linuxdistributie op een PPC-computer kunnen laten zien. Hier in Leiden waar ik woon, is iedere maand een bijeenkomst van mensen die meer willen weten over open source programma's. De thema's zijn meestal aan Linux gelieerd. Deze open dagen worden georganiseerd door de Nederlandse Linux GebruikersGroep. Als er interesse is voor zo'n bijeenkomst laat het me dan even weten. Bij voldoende belangstelling kan ik wel eens zo'n dag organiseren.

 
Zaterdag 15 februari
Ik las vandaag een verontrustend bericht op The Register, dat grote Linuxdistributeurs zoals Red Hat en Mandrake gaan bezuinigen op security updates. Voor oudere versies van hun besturingssystemen gaat al gauw gelden dat er geen nieuwe updates beschikbaar zullen zijn. Voor ons (PPC-gebruikers) is Mandrake interessant in dit opzicht. Mandrake maakt een onderscheid tussen Desktop Updates (window managers, desktop omgevingen, browsers etc) en Base Updates (kernel, apache etc). Mandrake Linux 8.0 wordt wat betreft die eerste groep niet meer bijgwerkt, de Base Updates zullen tot 31 maart 2003 blijven. Ondersteuning voor Mandrake Linux 8.2 zal wat betreft de Desktop Updates 31 maart 2003 en wat betreft de Base Updates 30 september 2003 ophouden. Dit is een gegeven waar op een hoop mensen die servers hebben draaien op deze software, zoals ik, toch rekening mee zal moeten houden. Ik zal dus ook moeten overstappen binnenkort op Mandrake 9.1 ppc voor wat betreft de server. Het is in ieder geval een goede reden om beta2 op deze machine te testen.

Terra Soft Solutions komt met nieuwe hardware in de Boxer ATX-serie. Zo is de 600 MHz G3 opgewaardeerd tot een 800 MHz G4.
 
Vrijdag 14 februari
Voor die mensen die Linux draaien op de nieuwe PowerBooks is er goed nieuws: yaboot 1.3.9 is uit. Deze versie werkt dus nu ook voor machines die niet meer in Classic MacOS kunnen opstarten.

Distrowatch publiceerde vandaag een review van Mandrake 9.1 ppc Beta2. Heel positief !
 
Woensdag 5 februari
Een groep vrijwilligers heeft een website opgericht op sourceforge, gericht op Linux voor de iPod. Jawel, er zijn zelfs gekken die op de iPod Linux willen laten draaien. Het systeem is gebaseerd op uClinux. Voorlopig heeft het geen doel, dus mensen moeten niet denken dat ze hun iPod nu al als PDA kunnen gaan gebruiken maar wie weet waar dit project toe leidt.
 
Dinsdag 4 februari
PPCkernel.org heeft nieuwe kernels beschikbaar voor de iMac en de iBook.

Mandrake komt met beta2 voor 9.1 ppc. Het zal binnen afzienbare tijd op de mirrors te vinden zijn.
 
Zaterdag 1 februari
Er is een aardig artikeltje verschenen in eWeek over de symbiose tussen Linux en Mac hardware. Omdat OSX en Linux beide dezelfde basis hebben is ontwikkeling mogelijk voor beide platformen. Voorbeelden hiervan zijn bv X11 (Apple's geintegreerde versie van XFree onder OSX) en OpenOffice met Aqua ondersteuning.
 
Woensdag 29 januari
De ontwikkelaars van KDE hebben versie 3.1 uitgebracht. Uiteraard willen we weten wat er allemaal aan mogelijkheden bij is gekomen...lees hier meer.

Men is allemaal bewust van het feit dat er wekelijks nieuwe gaten worden ontdekt in Microsoft programma's. Maar dat de servers van Microsoft ook het slachtoffer zijn van eigen fouten is opmerkelijk. Je moet natuurlijk wel de boel bij blijven patchen...meer.

Apple heeft weer wat nieuwe modellen op de markt gebracht. Het gaat om de G4 waarvan nu in de high-end markt een dual 1.42 GHz model bij is gekomen. Ze hebben de oudere G4-modellen in prijs verlaagd. Verder kondigden ze een Cinema display aan van 20 inch...meer.

Nu er meer en meer programmeurs het nut in gaan zien van Linux als goedkoop alternatief voor Windows, maken een hoop de overstap. Het zal betekenen dat meer en meer software bedoeld voor het mkb zal worden geschreven voor Linux...meer.
 
Dinsdag 28 januari
Het is een beetje onopgemerkt aan me voorbij gegaan, maar deze website bestaat nu meer dan een jaar! Wat begon als iets kleins, is nu uitgegroeid tot een volwassen site met aardig wat content.

Ik heb wat lopen klooien de laatste tijd en het is me nu gelukt om op mijn firewire HD MacOS te laten draaien onder Linux met behulp van Mac on Linux. Hierbinnen draait Virtual PC om mijn belastingen te kunnen doen. Dus drie besturingssystemen in/naast elkaar (Windows 98 in MacOS in Linux). Dit levert een heel aardig plaatje op, zie tip2.
 
Donderdag 16 januari
MandrakeSoft brengt de eerste beta uit van de uit te komen 9.1 PPC versie. Download en test de iso hier. Mandrake 9.1 bevat KDE 3.1 en Gnome 2.1, verder uiteraard Mozilla 1.3, Evolution 1.2 en nog veel meer.
 
Woensdag 15 januari
Apple heeft een versie uitgebracht van XFree86 voor onder OSX. Dit is goed nieuws want dit betekent dat meer mensen zich gaan bezighouden met XFree op Apple computers. Dit heeft tot gevolg dat er meer bugs gevonden zullen worden die hopelijk tot meer patches zullen leiden. Dit programma overigens stelt het de OSX-gebruiker in staat Unix en Linux software te laten draaien.
 
Zondag 12 januari
Het forum op deze site is ingrijpend veranderd. Ik heb phpBB van versie 1.4.4 naar 2.0.1 gebracht. Ik ben er helaas alleen nog niet achter waarom het nederlands niet werkt. Er zijn wel een hoop nieuwe funkties bij die upgraden wenselijk maakte. Als me iemand kan vertellen hoe ik nederlands kan laten werken (ja ik heb een lang_dutch in language), dan ben ik hem of haar erkentelijk.

 

Dinsdag 7 januari
Op de Mac Expo in San Fransico heeft Sonnet Technologies een nieuwe upgrade kaart voor de G4 gepresenteerd. De Encore/ST G4 1.2 GHz kaart heeft maar liefst 2 Mb DDR Level-3 cachebuffer. Op de markt moet hij ongeveer $800 gaan kosten en zal hij de bijpassende G4's tot drie keer sneller maken. Ook concurrent PowerLogix heeft een 1.2 GHz G4-uitbreiding uitgebracht onder de naam PowerForce die in Dual-configuratie nog sneller moet zijn. We zullen binnenkort wel weer wat testjes kunnen verwachten op het internet.
 
Woensdag 1 januari
Op 29 september 2002 was er het nieuws dat gnupod 0.2 was uitgekomen. Dit programma werkt als frontend voor de iPod onder Linux. Er is iemand die zo goed is geweest om zijn ervaringen met betrekking tot deze en andere programma's die handig zijn bij het gebruik van een iPod onder Linux op te schrijven. Het is een aardig artikel geworden. Lees het hier.
 
 
 
 
Nieuws van sept-dec 2002
Nieuws van mei-aug 2002

Nieuws van jan-april 2002