Home
 
Vrijdag 30 augustus
Apple heeft vandaag aangekondigd dat het Rendezvous gaat vrijgeven aan de open-source gemeenschap. Rendezvous is ingebouwd in OS 10.2 opdat machines aangesloten op dit netwerk elkaar makkelijker kunnen vinden. Zo kunnen gebruikers van iChat elkaar zien in een lokaal netwerk middels deze technologie en dus met elkaar chatten. Apple hoopt dat de techniek wordt uitgebreid naar andere (rand)apparatuur zoals printers, zodat deze machines elkaar en computers gaan herkennen in een netwerk. Volgens Apple is Rendezvous de nummer 1 qua techniek dat het prijsgeeft aan de wereld. Lees hier meer.
 
Donderdag 29 augustus
QliTech, een geauthoriseerde Apple-verkoper in Illinois VS, kondigde vandaag aan dat ze Apple-computers voorzien van Linux gaan verkopen. Men kan kiezen uit SuSE PPC, Gentoo PPC, Debian PPC en Mandrake PPC, waarvan Gentoo standaard wordt meegegeven. Je kunt kiezen uit een iBook, PowerBook, XServe en PowerMac G4.

Dit is na YellowDog Linux de tweede reseller die Apple-computers voorzien van Linux verkoopt. Helaas gebeurt dit (nog) alleen in de VS. Wie gaat deze prachtmachines voorzien van Linux in Nederland verkopen ?
 
Woensdag 28 augustus
Het aantal bezoeken op deze site neemt iedere maand toe. Gemiddeld gaan we deze maand rond de 36 bezoeken per dag halen (17 bezoekers/dag). Vandaag zijn we het magische getal van 1000 bezoeken in deze maand gepasseerd ! Dit is iets waar ik toch even stil bij wilde staan. Ik ben heel benieuwd wat de invloed van het artikel in MacFan gaat hebben op de webstatistieken.
 
Maandag 26 augustus

Het is zo ver. De nieuwe MacFan is te koop in de winkel (nummer 42). Hierin staat mijn artikel over Linux. Veel leesplezier.

De universiteit van Maastricht heeft onderzoek gedaan naar de rol die Linux kan spelen binnen de regeringen. Het concludeert dat Linux goed is voor de markt en dat er betere concurrentie mogelijk is wanneer regeringen Linux accepteren en toepassen. Het betekent ook dat de kosten bij een hoop regeringen omlaag kunnen indien Linux zal worden gebruikt. Lees meer.

 
Zaterdag 17 augustus
De nieuwe G4 heeft veel stof doen opwaaien. Volgens de eerste tests is deze G4, voorzien van de nieuwe DDR dual 1 GHz RAM, niet sneller (soms zelfs langzamer !) dan de oudere SDRAM. De CPU zou niet in staat zijn om van het snellere geheugen gebruik te maken en Apple zag zich daardoor gedwongen een 'RAM controller'-chip in te bouwen die de data met circa 1 GB/sec aanlevert in plaats van het gehoopte maximum van 2.7 GB/Sec. Bovendien is de L3-cache in de nieuwe modellen kleiner. De 25 procent hogere kloksnelheid van het topmodel (1.25 GHz) levert uiteraard wel weer snelheidswinst op. Bekijk de tests hier. De officiële Apple-site is hier.
 
Woensdag 14 augustus

Alleen al het feit dat Linux onder de aandacht wordt gebracht in de grote landelijke dagbladen mag als interessant worden genoemd. De Volkskrant publiceerde gisteren een stukje in de Economie-bijlage over dit besturingssysteem. Het kopte: "Softwaresysteem Linux is het stadium van speeltje voorbij". Het komt er in het kort op neer dat nu ook de grote jongens (Sun, HP en IBM) aan Linux doen. Zo gaat Sun computers verkopen met Linux erop. Zij bedienen echter slechts de onderkant van de markt: namelijk de PC's voorzien van Intel-processors. De duurdere Ultra-Sparc-computers zijn namelijk voorzien van Solaris, Sun's eigen OS. IBM is al vijf jaar aan het investeren in Linux. IBM kan dan ook computers aanbieden in het hele spectrum van consumenten-PC's, tot midrange servers en grote mainframes. Zo is HP bezig het printen onder Linux te verbeteren en houdt het de contacten warm met grote Linux-distributies om licenties te verlenen opdat Linux op HP-machines kan draaien.

 
Vrijdag 9 augustus
Yellow Dog Linux komt met iets nieuws: Apple hardware voorzien van linux. Dit voorkomt dat ze iedere keer hun installatieprocedure moeten aanpassen. Lees het officiële bericht hier of koop gelijk zo'n Apple computer hier.

Volgens het 'Microprocessor Forum Conference' programma zal IBM technische informatie gaan verschaffen over een nieuw uit te komen 64-bit PowerPC processor voor desktop-computers en servers, gebaseerd op het Power4-ontwerp. IBM heeft al de snelste chip ter wereld (Power4) maar is dus nu ook bereikbaar voor desktops.

Apple kondigt aan dat er een 'software developers kit' (SDK) voor Firewire is, die OS-onafhankelijk is. De Firewire site van Apple is hier. U kunt het 'Firewire Reference Platform' hier vinden. Firewire is onder linux bekend als IEE 1394.

De 800 MHz Titanium PowerBook liep onder linux slechts op 667 MHz. Ben Herrenschmidt, bekend van zijn ppc-kernels, is het nu gelukt om deze machine op zijn originele kloksnelheid te laten draaien. Jammergenoeg is door het gesloten systeem van OSX het niet mogelijk, te kijken hoe de jongens van Apple zelf dit gedaan hebben. Maar Ben lukt het iedere keer weer om ondersteuning voor nieuwere computers te bieden.

De 'Linux op je Mac' website is nu gelinkt door de grootste site op dit gebied: penguinppc.org. De site is onder het kopje 'int'l sites, Dutch' te vinden.
 
Donderdag 25 juli

Ben Herrenschmidt is het gelukt om op de XServe, een Apple server, GNU/Linux te laten draaien. Dit is groot nieuws voor deze machine. Niet alles werkt perfect maar hij is er mee bezig en het zal niet lang duren of er zal een kernel voor deze machine uitkomen. Leuk detail: de XServe voorzien van Linux deed over het opzoeken van data in een MySQL-database 4 keer sneller dan dezelfde versie van MySQL onder OSX op deze machine. Wederom een bewijs dat Linux een snellere motor onder de motorkap heeft dan OSX.

OpenOffice 1.0 is nu ook gepoort voor OSX. Lees meer op de officiële pagina van OpenOffice.

 
Woensdag 24 juli
Voor degene die extra software zoekt voor Mandrake, kan ook terecht op de website van Ben Reser. Ook een japanse site heeft software die om licentieredenen niet op de CD's van Mandrake staan.
 
Dinsdag 23 juli

Apple komt nu met de vernieuwde 10.2 versie van OSX. Huidige gebruikers van OSX zullen wel moeten betalen voor 'Jaguar', zoals de update officieel genoemd is.

OpenOffice heeft haar succesvolle pakket verbeterd tot een 1.0.1 versie. OpenOffice is een open source clone van het bekende Office-pakket van Microsoft en is gratis te gebruiken en te downloaden. Het bezit mogelijkheden om bestanden met MS Office uit te wisselen.

Na 2 jaar, 6 maanden en 3 dagen komt Debian Linux met een nieuwe 3.0 versie voor ppc-computers. Lees hier meer.

 
Woensdag 17 juli

Het is me gelukt ! Ik heb nu een PowerMac 7600 als netwerkserver ingezet. Hierop draait nu de website (onder Mandrake Linux) waar u nu naar kijkt. Er zijn nog een aantal kleine dingetjes die nog aangepast dienen te worden, zoals bv het script om te datum weer te geven op de homepage. Dit is nu verdwenen. Ik moet weer even in de apache-configuraties duiken om dit euvel te repararen. Het belangrijkste is eigenlijk dat het hoofddoel gerealiseerd is. Het artikel in MacFan is niet slechts theorie, maar kan dus ook in praktijk gebracht worden ! Achter deze netwerkcomputer hangt nog een iMac waarop eerst de webserver draaide maar die nu als gewone client fungeert. Ik kan hem dus nu eindelijk uitschakelen na een werkperiode van meer dan 6 maanden, hij heeft het verdiend.

 
Dinsdag 16 juli
De grote Amerikaanse winkelketen Wal-Mart verkoopt reeds computers voorgeïnstalleerd met Lindows. Maar nu had het aangekondigd dat ze PC's zouden gaan verkopen, vooraf voorzien van Mandrake Linux. Velen dachten dat dit slechts een geintje was maar sinds gisteren liggen ze in de winkel. Het zijn verschillende soorten Microtel PC's draaiend op Mandrake 8.2. Het zal een groot aantal consumenten de voordelen van Linux laten zien. kijk hier maar...Lees ook dit artikel.
 
Zondag 14 juli

Apple gaat in Nederland een officiële Apple-winkel openen. De winkel zal niet zoals in de V.S. 'Apple Store' gaan heten. meer..

Uit onderzoek is gebleken dat Apple-gebruikers slimmer zijn en een hogere opleiding genoten hebben. Ze verdienen ook nog meer geld. Lees hier meer.

Heb je je wel eens afgevraagd of je een nerd bent ? Je kunt het nu hier testen.

 
Vrijdag 12 juli
Mac-on-Linux is een virtuele machine waarin het klassieke MacOS kan draaien bovenop Linux. Er is geen CPU-emulatie bij betrokken aangezien MOL zelf de PowerPC-processor aanspreekt. Het komt nu uit met een nieuwe versie, 0.9.64, waarin netwerk autoconfiguratie is ingebouwd. Het is nu ook mogelijk om Linux te booten binnen MOL, ik ben er alleen nog niet uit wat ze hier mee bedoelen ! Verder is er ook ondersteuning voor de 603 chip.

kio-mac is uit, de veelbelovende module die het mogelijk maakt om in de grafische interface KDE, HFS+ (MacOS uitgebreide filestructuur) partities te lezen. Je kunt het hier halen. Het zal worden geïntegreerd in de uit te komen 3.1 versie van KDE.
 
Maandag 8 juli
Slashdot rapporteert dat het een ontwikkelaar gelukt is om op een 'Amiga One', middels Mac-on-Linux, MacOS 9.2 te installeren. Er is ook een plaatje beschikbaar.
 
Zondag 7 juli
Het artikel waar ik mee bezig ben geweest de afgelopen tijd is geaccepteerd door de redactie van MacFan. Het zal een enorme stimulans voor het gebruik van Linux op de Mac betekenen. Ik ben heel benieuwd naar de toekomstige drukte op deze website.

Gnome komt met een nieuwe 2.0 versie, lees de officiële aankondiging.

YellowDog Linux heeft hier verschillende security updates voor 2.2 en 2.3 beschikbaar.
 
Woensdag 25 juni
YellowDog Linux heeft een nieuwe 2.3 versie uitgebracht. Er zijn geen grote veranderingen waar te nemen. Het betreft vooral een update van pakketten, zoals KDE3 en een 2.4.19 kernel. Grootste vooruitgang is geboekt voor de Radeon 7500 grafische kaart, hier is nu ondersteuning voor.
 
Donderdag 13 juni
Het gebruik van Linux is bij Apple-gebruikers helaas nog niet zo bekend. Ik wil daartoe Linux onder de aandacht brengen van een groot publiek. Ik heb nu van de hoofdredacteur van MacFan het groene licht gekregen om een artikel te schrijven voor dit blad over Linux. Aangezien dit blad door een grote groep mensen gelezen wordt, is dit hét medium om dit onderwerp in de schijnwerpers te zetten.

Ik ben met hem overeengekomen dat ik een stuk mag schrijven over het gebruik van Linux als server (printserver, fileserver, router, firewall etc). Oude Macs die anders in het museum terecht zouden komen krijgen op deze manier toch weer een funktie als server in een netwerk van Macs (en evt PC's).

Ik roep iedereen met ervaring op dit gebied op, om mij een mailtje te sturen met zijn of haar ervaringen. Ik wil deze meenemen in mijn artikel. Ook als jullie tips weten of links hebben m.b.t. dit onderwerp, worden jullie vriendelijk verzocht om dit aan mij door te geven (klik de Contact button of hier).

Hopelijk hoor ik nog van u !
 
Woensdag 12 juni
Apple bracht eerder het nieuws uit dat de eMac, een soort iMac met een plat beeldscherm, die oorspronkelijk alleen voor het onderwijs bestemd was, nu verkrijgbaar is voor iedereen. Apple is overigens begonnen, zo lijkt het, om PC-gebruikers over te halen om Apple-computers te gaan gebruiken. kijk eens hier. Steve Jobs, de grote man achter Apple en die Apple weer tot een succes maakte door de introductie van de iMac, heeft gezegd dat hij denkt dat Apple in de toekomst een marktaandeel van 10% gaat halen (is nu 5%). Hij schrijft dit toe aan de nieuwe types iMacs, met een LCD-screen.

Als je een PowerBook hebt en je wilt de buttons gebruiken om bv het geluid harder te zetten of om de helderheid van je schermpje te vergroten dan kun je hier kijken voor de nieuwste programmatuur om dit voor elkaar te krijgen. Het werkt met de programma's die PBButtons en PowerPrefs heten.
 
Zaterdag 8 juni 2002

Er is veel gebeurd deze week. Maandag 3 juni werd bekend gemaakt dat de Duitse overheid een contract heeft gesloten met IBM en Suse om meer Linux in hun computersystemen toe te laten. Zij hebben deze stap genomen vanwege de veiligheid van Linux en om onafhankelijk te zijn van een monopolist. Dit is een hele grote stap voorwaarts in de erkenning van open-source software en een grote klap in het gezicht van Microsoft. IBM zal servers gaan leveren voorzien van Suse. Lees de aankondiging van IBM. Lees ook het artikel in NRC-Handelsblad.

Mozilla kondigt haar uiteindelijke 1.0 versie van de pupulaire browser aan. Er is ook een build voor ppc-computers te downloaden. Kijk hier voor een uitgebreide test.

Er is een site opgericht om de belangrijkste vragen te beantwoorden omtrent de petitie tegen Amiga (zie nieuws van 30 mei). Het gaat er om, om de POP (PowerPC Open Platform) hardware bijelkaar te houden.

Brad Boyer kondigde deze week aan dat het nu mogelijk is met behulp van een hfsplus module, hfs+ partities te lezen in Linux. Er is op dit moment alleen read-only toegang tot deze partities. Het project is hier.

Er is een virus opgedoken (Simile.D) dat, naar het schijnt, ook Linux kan aanvallen. Het is echter zeer eenvoudig het virus te elimineren. Controleer of in uw Linuxbox het bestand Linux.Simile afwezig is. Als het wel aanwezig is dient het eenvoudigweg verwijderd te worden. Symamtecs aanwijzingen vind u hier.

Taiwan wil, net als Duitsland, Linux gaan installeren op haar overheidscomputers. De reden hiervoor is de exorbitante hoeveelheid geld die ieder jaar aan Microsoft betaalt moet worden. Voor meer informatie: zie artikel in Taipei Times.

Het is natuurlijk erg belangrijk om een firewall te installeren en te gebruiken. Dat weet zo'n beetje iedereen wel tegenwoordig. Maar het is ook van belang om te weten of er vervelende personen uw computer proberen binnen te dringen. Om zelf alle logbestanden door te lopen is een hels en vervelend karwei. Gelukkig is er nu firelogd, waarmee automatisch de logbestanden worden nagekeken op ongebruikelijke zaken. De beheerder van de box krijgt een waarschuwing per Email als er ongebruikelijk verkeer wordt gesignaleerd. Ik zal binnenkort eens kijken of dit ook naar de ppc kan worden gepoort.

Thendic France gaat binnenkort een nieuw type moederbord met de naam 'Pegasos' leveren voor G3 en G4 PPC processoren. Het bord wordt geleverd met MorphOS en Yellow Dog Linux. MorphOS biedt een uiterst geoptimaliseerde 680xx-emulator waarmee het mogelijk is Amiga-, 68k- en PPC-programma's te draaien.

 
Donderdag 30 mei 2002
Suse, Caldera, Connectiva en TurboLinux hebben de handen ineengeslagen om een gemeenschappelijke Linuxvariant voor de zakelijke markt te ontwikkelen. Dit zal moeten leiden tot een grotere mate van acceptatie van Linux en een voor de hardware-producenten (AMD, Intel, Fujitsu-Siemens etc) uniforme Linux-lijn waarmee het certificatie-proces wordt vergemakkelijkt. Lees de officïele aankondiging.

Amiga heeft aangekondigd dat haar nieuwe OS, AmigaOS4, niet zal draaien op 'normale' PPC- en POP-computers. Zij willen dat er licenties betaald worden door hardwareproducenten, om dit OS te kunnen installeren. Amiga-gebruikers zijn bang dat hun hardware in twee groepen zal splitsen, een mét de AmigaOS4 extensies in de Boot-ROM en eentje zonder. Uiteraard kan dit ook gevolgen hebben voor de gebruikers van ppc-computers, dus ook die met Linux. Het gaat in tegen elke vorm van vrijheid en zorgt voor duurdere machines. Lees de petitie van LinuxPPC-gebruikers en AmigaOS-ontwikkelaars tegen Amiga hier.
Correctie: Op deze computers is het draaien van Linux ook zonder de open Firmware Extensies mogelijk. Alleen de installatie van AmigaOS4 is niet mogelijk in dat geval.

Browsend op het internet kwam ik een internet-radiostation tegen, die draait op een Macintosh PowerMac 7600 met LinuxPPC 2000 Q4 als OS. Lees meer...
 
Maandag 27 mei 2002
Ik ben bezig met een hardware compabiliteits-pagina voor de meestvoorkomende distributies en alle Apple computers. De pagina is bereikbaar via de installatie-pagina en vanaf hier. De pagina is nog niet compleet maar ik zal er aan werken. Aanvullende informatie is van harte welkom.
 
Vrijdag 24 mei 2002
Ook zo moe van browsen zonder flash-plugin ? Lees er meer over in de nieuwe handleiding over de installatie van een flash-plugin.

Veel mensen vragen zich af waarom ze Linux zouden installeren ? Er is toch OSX of de Classic OS ? Oudere machines zijn niet in staat OSX te draaien. Dan komt Linux goed van pas ! Lees meer ...
 
Dinsdag 21 mei 2002
Wellicht een beetje laat maar toch, er is een nieuwe distro, Slackintosh. Dit is een niet-officiële versie van Slackware, gepoort voor ppc computers. Er is nu ook een iso beschikbaar (20020427-3.iso). Slackintosh is een uitgeklede linuxvariant en alles dient dus zelf later geïnstalleerd te worden (vergelijkbaar met Gentoo Linux).
 
Maandag 20 mei 2002
Voor Open Office 1.0 heb ik een kleine handleiding geschreven. KDE 3 heb ik getracht te intalleren met behulp van de rpm's die beschikbaar zijn voor Mandrake in de contrib mappen op de mirrors. Het werkte echter niet omdat een hoop afhankelijke programma's niet werden gevonden. Ik weet dat het voor YDL-gebruikers wel mogelijk is aangezien zij het op hun website hebben gezet met een kleine handleiding. De Mandrake gebruiker moet denk ik wachten tot de volgende versie. Of u moet zo goed zijn in linux dat u het zelf vanaf source installeert. Dit is echter een zeer complex iets.
 
Dinsdag 14 mei 2002
Helaas heb ik de laatste week weinig tijd gehad om me aktief bezig te houden met de website. Ik heb me wel voorgenomen om Open Office 1.0 en KDE 3 te gaan installeren en hier t.z.t. verslag van uit te brengen. Jullie worden nog steeds aangemoedigd om Linux te installeren en te zien dat het echt de moeite waard is. Heb je een leuk idee of verhaal, aarzel niet om dit dan naar de site te sturen. Wellicht dat jouw idee, verhaal of wat dan ook hier gepubliceerd wordt.
 
Donderdag 9 mei 2002
Voor degene die geïnteresseerd is in het nieuwe imago van deze site kan alvast een voorproefje nemen. De site zal binnenkort in een frame-struktuur worden omgezet zodat het forum binnen het kader van de site blijft. Dit zal de overzichtelijkheid ten goede komen. Ik ben er alleen nog niet uit of het door elke browser ondersteund zal worden. Daar heb ik jullie voor nodig. Mochten de pagina's niet goed worden weergegeven dan hoor ik dat graag.
 
Donderdag 2 mei 2002
De nieuwste upgrade van KDE is uitgebracht. KDE 3.0 is inmiddels voor YellowDog Linux al klaar. Het kan op hun site worden gedownload en er is een instruktie voor de installatie aanwezig. Mandrake gebruikers moeten nog even geduld hebben want men is nog bezig KDE3 te compileren voor de Mandrakeppc poort. Als u KDE 3.0 heeft geïnstalleerd wilt u wellicht ook het mooie aan OSX doen denkende thema 'Liquid' uitproberen.

OpenOffice maakt bekend dat de uiteindelijke 1.0 versie is uitgebracht. Open Office 1.0 is nu ook voor de ppc beschikbaar !
N.B.: Hier is de officiële aankondiging

Er zijn ook veel woordenboeken beschikbaar voor de nieuwe OpenOffice. Het schijnt een enorm goede vervanging te zijn voor Microsoft's Office.

Installatie: Ga vervolgens naar yellowdog, software, openoffice. Lees de OOo_1.0.0_README file goed door. Als u in de problemen raakt is er nu ook een handleiding geschreven (OOo_install_guide.pdf).
 
Nieuws van januari t/m april 2002